Hlavní obsah

Glosa: Koalice korunu ubránila. Tak proč oslabuje?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Snímek z kampaně před eurovolbami 2014: Jan Zahradil hlídá obří minci jako symbol Petice pro korunu, kterou tehdy spustila ODS.

Reklama

Článek

Vyplatí se Čechům přejít na euro, anebo je lepší vydržet u koruny? Vláda otázku svěřila odbornému panelu NERV. Mezitím euro zdražilo a ti, kdo odjíždějí na lyže do Rakouska, za něj opět platí přes 25 korun.

Roztržka koaličních stran nad otázkou, jestli vláda potřebuje zmocněnce pro euro, skončila odkladem. Se jmenováním zmocněnce je třeba počkat, stejně tak s rozhodnutím, kdy vstoupit do systému ERM-II nebo do samotné eurozóny.

Obchodníci s měnou podobné rozmíšky sledují jen okrajově, přesto právě v tomto týdnu vsadili na oslabení české měny.

Ještě počátkem roku byl kurz koruny k euru pod úrovní 24 koruny 50 haléřů. Během pondělního obchodování krátce oslabila nad úroveň 25 korun za euro. V úterý i ve středu se k pětadvacetikorunové hranici přiblížil na pár haléřů. Ve směnárnách, i v těch s minimální marží, byla psychologická hranice překročena.

Pro tuzemské lyžaře to je nepříjemnost. Z českých hor sníh zmizel, a i když se alpská sezona rozjela na plné obrátky, jenom oslabením kurzu podraží Čechům skipasy proti loňsku o 5–7 procent. V Polsku to není lepší, proti zlotému koruna za rok oslabila o 10–15 procent.

Pro část výletníků je tím otázka eura přinejmenším dočasně vyřešena. Spekulanti, bankéři nebo směnárníci mohou na nezávislé české měně vydělávat, centrální banka si může tištěním peněz zvyšovat prestiž, koruna může být symbolem národní identity, proč by za to však měli platit obyčejní lidé.

Experti s větším rozhledem mohou nespokojencům odpovědět, že opět přijdou lepší časy, kurz se vylepší a služby na sjezdovkách zase zlevní. V dlouhodobém pohledu ovšem tento argument ztrácí lesk. Euro se v Česku posledních patnáct let pohybuje ve stále stejném koridoru 23–27 korun. I když výkyvy kurzu v průměru neuškodí, stejně zvětšují nejistotu, jak velkou částku musím na dovolenou odložit.

Dosud také neexistuje jednotný názor, jak se koruna podepsala na historické inflaci z let 2022 a 2023. Jisté je pouze to, že v zemích s vlastní měnou bez pevné vazby na euro, tedy v Česku, Polsku, Maďarsku a Rumunsku, se zdražovalo nejvíc – jen s výjimkou tří malých, a tedy zranitelných pobaltských ekonomik. Teoreticky mohlo k inflaci přispět to, že centrální banky tiskly v uplynulém desetiletí příliš mnoho peněz.

„Co dobrého nám přinesli Římané?“ Sugestivní řečnickou otázkou chtěl vůdce židovských vzbouřenců z filmové komedie Život Briana připomenout svým bojovníkům, jak lid trpí pod cizí nadvládou. Překvapivě se mu dostala celá řada odpovědí. Římané budují silnice, vymýtili kriminalitu, pěstují víno. „Co dobrého nám přinesla koruna?“ S odpovědí na tuto otázku už jsou větší potíže.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované