Hlavní obsah

Glosa: Koncert zrušen! Česko si zvyká na nový trend

Foto: Seznam Zprávy

Fanoušci Metalliky měli kliku. Jejich idoly patřily k těm, jejichž český koncert letos v červnu proběhl podle plánu.

Reklama

Článek

Zrušili koncert vaší oblíbené kapely? Nejste sami. Poznámka „zrušeno“, v lepším případě „přesunuto“, se u hudebních vystoupení objevuje čím dál častěji. Důvody jsou různé, nově se objevují slova jako vyhoření nebo inflace.

Skupina Rage Against the Machine nikdy neuvedla, který konkrétní stroj ji naštval, a inspiroval tím její název. Ale irský básník John Moynes tvrdí, že to mohla být stolní tiskárna. Myslím, že by mu dost lidí dalo za pravdu.

Ať už to bylo jakkoli, český fanoušek se od kapely vysvětlení nedočkal. A zřejmě už ani nedočká. Svůj koncert v Česku zrušila hned dvakrát. Poprvé, když vyšel na nejhorší covidovou dobu, podruhé kvůli blíže nespecifikovaným zdravotním problémům zpěváka.

Jak z vlastní zkušenosti potvrdí každý, kdo chodí na koncerty, jejich rušení se stalo jedním z největších hitů současnosti. Na jedné straně jsme u nás letos viděli nebývalou koncentraci velkých jmen. Vrcholem byl letošní červen, kdy se u nás během pár dní vystřídali Metallica, Guns N’ Roses, Iron Maiden a Nick Cave. Na straně druhé jsme ale zažili také rušení akcí v dosud nevídané míře.

Pearl Jam nepřijeli, protože se jejich zpěvák nadýchal kouře z hořících lesů u Paříže. Kapela Ministry zrušila turné, protože navazovalo na festival, který zrušili jeho pořadatelé. Aliciu Keys postihly nepředvídatelné produkční problémy. Shawn Mendes po konzultaci s lékaři zjistil, že namísto koncertování potřebuje čas, aby získal pevnou půdu po nohama a mohl se vrátit silnější. Přejeme mu, aby to stihl do června příštího roku, na kdy má vypsaný nový český termín. A podle posledních zpráv do Česka nedorazí ani Justin Bieber, který se cítil špatně tak dlouho, až ochrnul na půl tváře a nemůže se smát.

Koncerty se samozřejmě rušily i v minulosti. Ale bývalo to z důvodů, které působily opravdověji. Nirvana například svůj pražský koncert v březnu 1994 odvolala, protože se Kurt Cobain krátce předtím v Římě pokusil o sebevraždu. Pak svůj čin – tentokrát již bohužel úspěšně – zopakoval o pár týdnů později doma v Seattlu.

Jen těžko můžeme dnešním hudebníkům sahat do svědomí a hledat, co je čím dál častěji vede k tomu, že ruší svá vystoupení. Jisté je, že svým rozhodnutím maří stovky hodin přípravných prací promotérů a jejich produkčních týmů.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Hudební publicisté tvrdí, že za čím dál častějším rušením koncertů je pořád ještě covid, respektive následky, které za sebou zanechal. Jedním z nich je nové chování diváků, kteří jsou po zkušenostech s rušením koncertů méně ochotní kupovat si vstupenky dlouho dopředu a na akce chodí až na poslední chvíli. Pořadatelé ani hudebníci si proto nedokážou předem spočítat, jestli se jim akce vůbec vyplatí. A když to vypadá hodně špatně, vystoupení raději odvolají a zakamuflují to výmluvou na zdravotní důvody.

Často se mluví také o tom, že se hudebníci ještě nezotavili z covidové nejistoty spojené se zákazy veřejných akcí, a už čelí novým nejistotám v podobě zdražování a sílícího tlaku hudebního průmyslu. Za všechny muzikanty to ve svém dopisu fanouškům shrnula zpěvačka Santigold, když mezi důvody zrušení svého amerického turné uvedla úzkost, nespavost, únavu, závratě, chronickou bolest a chybějící čas na děti.

Jak naznačuje odkaz Kurta Cobaina, psychické problémy hudebníků nejsou žádnou novinkou. Ale je dnes moderní o nich otevřeně mluvit, což generaci vychovanou v devadesátkách může vést k domněnce, že žijeme v době plné éterických bytostí. Možná, že kdyby byl Cobain trochu menší tvrďák a větší „snowflake“ a začal své depky řešit dřív, nemusel zvolit samoléčbu brokovnicí a mohl tu dneska být.

Nastydlé hlasivky Davida Kollera, kvůli nimž v říjnu zrušil koncert Lucie v Opeře, působí vedle všech depresí, vyhoření a úzkostí obyčejně, možná až trochu staromódně. Lékař kvůli zánětu doporučil Kollerovi týden naprostého klidu a kapela musela najít nový termín. Ten vychází zrovna na dnešek. Žádné vytáčky, výmluvy ani dlouhé vysvětlování. Možná je to jednoduše tím, že Lucie – na rozdíl od jiných – ještě stále umí držet slovo.

Reklama

Doporučované