Hlavní obsah

Glosa: Michal Hašek, smutný důkaz, jak je těžké přijít o moc

Foto: Seznam Zprávy

Michal Hašek (na archivním snímku) vyhlíží nové zítřky v politice.

Reklama

Článek

Smutný konec kdysi vlivného muže, kterému se pro počet jeho veřejných funkcí přezdívalo „japonská kalkulačka“.

Michal Hašek se vrací do politiky – počkejte si – v barvách hnutí PRO pořadatele protivládních demonstrací Jindřicha Rajchla.

Bývalá hvězda sociální demokracie, ve 30 letech šéfem poslaneckého klubu, hejtman, náměstek ministra – větší než výpis jeho někdejších funkcí už je jen seznam jeho kauz.

Mezi moje nejoblíbenější patří auto s majáčky převlečené za sanitku, neexistující tisková mluvčí a samozřejmě ostudný konec kariéry v podobně 11 lží v přímém přenosu po neúspěšném lánském puči.

Člověk si o Michalu Haškovi při pohledu na všechny jeho kauzy může myslet – a taky myslí – ledacos. Ale právě u podobně protřelých politiků zároveň předpokládá, že mají kontakt s realitou.

Kandidatura s rozpadajícím se Rajchlovým hnutím o tom nesvědčí. Protože Hašek se o politický návrat pokouší nejen s ostudou za zády, ale taky s největší pravděpodobností s ostudou před sebou.

Připomeňme, že hnutí PRO se loni v létě rozhádalo, půlka lidí odešla a od té doby Rajchl hledá nějaké nové, ideálně známé spojence. Nějakou dobu kolem sebe kroužili s komunisty a s Jiřím Paroubkem, zvažovaná spolupráce do evropských voleb ale ztroskotala.

Zatím tedy Rajchl ulovil zdiskreditovaného Haška, exsenátora za ČSSD a zemanovce Jozefa Regece a bývalou místopředsedkyni lidovců, jejíž jméno si už nikdo nepamatuje.

Není ani jasné, na co přesně Hašek aspiruje. Že bude mít štěstí a s odřenýma ušima se dostane do krajského zastupitelstva? Že situace po volbách dopadne takovým patem, že někdo bude stát zrovna o jeho hlas? Že „vlastenecké“ hnutí bude cestou k návratu do vysoké politiky?

Smutný konec kdysi vlivného muže, kterému se pro počet jeho veřejných funkcí přezdívalo „japonská kalkulačka“. A důkaz toho, jak strašně těžké je pro některé politiky opustit moc. Tak těžké, že kvůli tomu budou riskovat naprostou blamáž.

Není to ale překvapení, protože nic jiného než cestou k moci politika pro Haška nikdy nebyla. A je jen ironií, že vyrostl v sociální demokracii, ve straně, která má pomáhat slabším. Těžko víc popřít tyto ideály než spojením s národoveckým – čti trochu proruským, trochu xenofobním – hnutím, jako je Rajchlovo PRO.

Ale jednu cennou lekci si evidentně podobná hnutí a zkrachovalí politici z posledního vývoje odnášejí – je potřeba se spojovat.

Někdy se nad tím můžeme pousmát – třeba když Šlachtova Přísaha slavnostně oznamuje společnou kandidaturu do evropských voleb se stranou Motoristé sobě, kterou vede dlouholetý spolupracovník exprezidenta Václava Klause Petr Macinka. Ale třeba spojení Trikolory a SPD je tah, který volby ovlivnit může.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované