Hlavní obsah

Glosa: Milý Ježíšku, přeju si hlavně Nurofen

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek radí obvolat sto lékáren. Díky.

Reklama

Článek

Jeden hloupý výrok ministra omluvit lze. Bezohlednost k nervózním rodičům už ne.

Milý Ježíšku, pod stromeček si ze všeho nejvíc přeju lék proti horečce pro děti. Doufám, Ježíšku, že ho do Štědrého dne seženeš.

Kdybys mohl, dovez ho prosím i dalším rodinám s nemocnými ratolestmi, aby nemusely trávit Vánoce v horečkách nebo, nedejbože, v nemocnicích. Je docela jedno, jestli přivezeš na saních sirup nebo čípky. Hlavně ať nemocné děti něco dostanou. No a pokud bys ho, Ježíšku, nesehnal, což se může snadno stát, prosím tě, abys mi místo toho věnoval voucher na služby call centra.

Moc se nediv. Tenhle možná trochu nezvyklý tip na dárek mi vnukl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Jako šéf resortu se nechal v rozhovoru s kolegou z redakce slyšet, že je Nurofen v některých lékárnách stále k sehnání. „Pokud obvoláte sto lékáren, určitě narazíte na řadu společností, kde bude k dostání,“ řekl konkrétně.

A teď vážně.

Nemyslím si nutně, že je na místě ministra za tenhle výrok slovně lynčovat. Patrně to byl jen nešťastně formulovaný citát politika v krizi, který - a to mluví v jeho prospěch - hledá řešení. Co se ale omlouvá hůře, je absence snahy uklidnit nervózní rodiče nebo jim vyjádřit alespoň trochu pochopení ve chvíli, kdy znovu čelí masivnímu výpadku některých základních léků pro děti.

Pamatuji si velmi dobře, jak jsem coby matka nemluvněte ještě začátkem září běhala od jednoho domu s blikajícím zeleným křížem k druhému a bez úspěchu sháněla jakýkoli lék, který by dceři srazil vysoké horečky. Nakonec mi pomohla sestra, se kterou jsme si v nouzi rozdělily její chudé zásoby čípků proti horečce pár dnů po jejich expiraci. Měly jsme jich dohromady sedm a naše děti měly devětatřicítky.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Nečekala bych, že totéž znovu zažijeme o tři měsíce později. S rodinou opět hrajeme hru podobnou geocachingu nebo hledání pokemonů: Vítěz bere Nurofen a utíká domů tišit dítěti horečku.

I když je nedostatek léků v současnosti celosvětovým problémem, s nímž je těžké bojovat, nedobře se v téhle situaci poslouchají slova ministra Válka o tom, že i český systém zásobování má mezery. Šéf resortu jednoduše říká, že takovým situacím neumíme předcházet.

Co ale naopak v českém zdravotnictví umíme - a víme to s jistotou od začátku covidové pandemie - je hašení problémů takříkajíc na koleně. Tak nám nezbývá než doufat, že to znovu vyjde.

Reklama

Související témata:

Doporučované