Hlavní obsah

Proč chybí Nurofen i další léky? Válek přiznal problém ve vlastních řadách

Foto: Vláda.cz

Vlastimil Válek chce problémy s chybějícími léky řešit i novelou zákona.

Reklama

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chystá systémové změny ohledně dodávek některých léků. Kvůli chybějícímu léku Nurofen pro děti chce jednat přímo s výrobcem.

Článek

Chybějící lék Nurofen pro děti a některé další léky se řeší už několik týdnů. Zatímco ministr tvrdí, že sto tisíc balení přijde každým dnem, dodává, že by rodiče měli hledat na internetu, kde je podle něj konkrétně Nurofen stále k sehnání. Stejně jako v některých lékárnách.

„Pokud obvoláte sto lékáren, určitě narazíte na řadu společností, kde bude k dostání,“ radí v rozhovoru pro Seznam Zprávy ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Přiznává ale problémy s předcházením podobným situacím v Česku. „Očekávám daleko proaktivnější strategii jak od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL, pozn. red.), tak od příslušného nadřízeného orgánu na ministerstvu,“ dodává.

Proč Nurofen ani na začátku nového týdne není k dispozici?

Je potřeba říct, že je to volně prodejný lék. Cenu určuje trh a není nižší než v Rakousku nebo Německu. Problém s nedostatkem je celoevropský. Ač vím, že v některých reportážích zaznělo, že u sousedů v lékárnách k dostání je.

Nurofen si každý Čech může koupit v elektronické lékárně. Pokud jsou to velké sítě, mají skladové zásoby. Je to stejný příklad, jako když si půjde kupovat poslední model oblíbeného mobilu. Můžete nabýt dojmu, že není k dostání. Pak půjdete na internet a zjistíte, že ho lze sehnat. (Redakce hledala přípravek pro kojence v českých internetových lékárnách, ale narazila pouze na informaci „momentálně nedostupné“. Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob na doplňující dotaz redakce uvedl, že ministr mluvil obecně a konkrétní lékárny uvést nelze.)

Nicméně čím si vysvětlujete, že ho lidé snáz koupí třeba v Rakousku nebo Polsku?

I v Česku fungují lékárny, kde Nurofen k dispozici je. Pokud obvoláte sto lékáren, určitě narazíte na řadu společností, kde bude k dostání. Problém je, že velké sítě českých lékáren ho opravdu nemají, ale u stejných firem chybí třeba i v Německu a Rakousku. Jiné sítě v rámci Evropy mohou být tak velké, že mají dostatečné zásoby. Třeba na německém Amazonu produkt seženete, ale třeba v jiném obchodě ne. Používám jen příklady.

Potíž je, že ve zdravotnictví není jednotná strategie Evropské unie. Chtěl bych stejně jako u vakcín řešit tento problém. Zároveň bychom měli dát do legislativy systémovou ochranu českých pacientů, aby k podobným problémům nedocházelo. A dochází k nim už dvacet let.

Neměl by mít přesto český stát lepší přehled o tom, kterých léků je nedostatek? Narážím na to, že jste teď speciální objednávkou dokázali problém poměrně rychle zažehnat.

Kvůli tomu má stát Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ten má situaci na trhu sledovat. Ve chvíli, kdy dostane od výrobce informaci, že hrozí výpadek léku, má zjišťovat souvislosti a kontaktovat ostatní podobné úřady v Evropě a podle toho navrhovat řešení. To se historicky nedělo.

Takže v tom SÚKL zaspal?

Nepoužil bych takové slovo. Systém mými předchůdci takto nebyl nastaven. Nechci spekulovat, proč to tak nebylo. Ale jasně jsem řekl, že očekávám daleko proaktivnější strategii jak od SÚKL, tak od příslušného nadřízeného orgánu na ministerstvu.

Za mě problém nastal ve chvíli, kdy byl za předchozí vlády odvolán náměstek Tom Philipp. Tehdy byl na ministerstvu velmi silný úsek farmacie. Aby mohli moji předchůdci tohoto odborného náměstka zlikvidovat, tak to šlo jedině reorganizací a likvidací jednoho odboru. De facto se rozstřelil odbor pro kontrolu léčiv. Bez služebního zákona to teď nemohu dát zpátky do pořádku. Že to byl chybný krok, ukazuje i rozhodnutí soudu, který přiznal panu náměstkovi plnou satisfakci. Bezesporu udělám vše pro to, aby se to vymáhalo po vinících. V budoucnu se to nesmí opakovat.

Takže chybí lepší dohled nad dodávkami léků?

Je to řada drobných věcí, které když se posčítaly dohromady, tak vedly k současnému problému. Osobně se domnívám, že hlavním důvodem budou i restrikce v Číně. Dělali dlouhé lockdowny a část výroby úplně zkolabovala. Trh na zvýšenou poptávku nedokázal zareagovat.

Jaké jsou další důvody problémů s některými léky?

Problém je, že volně prodejné léky nejsou regulované státem. Chci to pomocí legislativy systematicky změnit. Druhý problém je, že bohužel existují volně prodejné léky – třeba kapky do nosu nebo zmíněný Nurofen –, které nemají svoji hrazenou alternativu na předpis. O tom jsme na ministerstvu otevřeli diskuzi už někdy v dubnu a začali jsme chystat novelu zákona.

Krátkodobé řešení je, že mám analýzy léků, u nichž hrozí výpadky kvůli stopce nějakých továren. Ty vyrábějí takzvané aktivní látky se zkratkou API. Tím pádem výrobce omezil množství produkce.

Jsou nyní ve všech zemích světa hůře dostupné. V některých lékárnách i sítích v ČR dostupné jsou, jinde ne. Musíme se pobavit, jak je sem ve větším množství dostat, i když jsou neregulované a volně prodejné.

A co se týče penicilinu a dalších léků, které jsou nedostupné?

Tam diskuze pokračuje. Vydal jsem jasná nařízení, jak postupovat. Očekávám jasnou informaci ve čtvrtek na poradě ministra. Po ní bude tisková konference, kde bych chtěl jasně informovat občany České republiky, co nás čeká a jaké jsou varianty postupu.

A jaké je dlouhodobé řešení?

Novela zákona. Musíme zajistit, aby u léků, které nemají alternativu a jsou na předpis, byla vždycky nějaká skladová zásoba v České republice. Podle spotřeby třeba na dobu dvou měsíců.

Zadruhé si musíme říct, jestli se nevyvinula medicína za posledních 25 let, že bychom se měli bavit o dalších kategoriích léků, které by měly být hrazené nebo na předpis, a mohli bychom trh lépe regulovat. Dovedu si představit, že Nurofen, který má velmi obtížnou alternativu, by tam mohl patřit. Má to zásadní mouchu. O zařazení musí požádat dodavatel. Neexistuje způsob, jak by to mohlo zařídit ministerstvo. Proto jsem si dal za úkol pozvat vedení některých firem, které ty léky dodávají, a pobavit se detailněji o problému. Nurofen chci osobně řešit i s výrobcem, protože to považuji za závažné téma.

Nakoupit deset balení je nesmysl

Bude nějaký strop, kolik kusů Nurofenu si člověk koupí?

Nemá smysl kupovat léky do zásoby. Tři sta tisíc kusů je asi čtvrtletní spotřeba v Česku. Bohužel si lidé někdy zbytečně dělají zásobu a pak se léky likvidují. K lékům bychom se měli chovat racionálněji. Početně omezovat množství nechceme, ale prosím o racionální přístup. Nakoupit deset balení je nesmysl. Nejsme ve válce a uděláme maximum, aby se situace neopakovala.

Česko je na prahu chřipkové epidemie. Plánujete nějaká opatření?

Jsme na prahu už šest týdnů. Vlna z Austrálie se sem zatím překvapivě nežene. Epidemie se částečně dostala mezi děti. Byl tu peak nákaz a už se oplošťuje. Je otázka, jestli po vánočních svátcích nepřijde druhý vrchol. Doporučuju všem – pořád je ještě čas se proti chřipce naočkovat.

Objevují se třeba RS viry. Balík respiračních onemocnění vede k tomu, že máme v některých regionech lokální epidemie. Ale je tu nulové riziko, že bychom přistoupili k plošným opatřením typu zavření divadel nebo horských středisek.

Reklama

Doporučované