Hlavní obsah

Glosa: Sebrat církvím, přidat kuchařkám. ANO znovu vytahuje téma restitucí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Náhrady církvím měly podle původních propočtů dosáhnout 97 miliard korun. Podle šéfa ANO to klidně může být „násobek“.

Reklama

Článek

Nestačí migranti, Green Deal ani Ukrajina. Volební kampaň hnutí ANO vyžaduje, aby se znovu oživil evergreen posledního desetiletí, církevní restituce.

„Navrhovali jsme, když vláda okradla důchodce o inflační doložku, aby to vzali i církvím a dali třeba kuchařkám nebo uklízečkám do škol,“ oznámil na facebooku Andrej Babiš a jeho poslanci následně navrhli příslušný zákon.

Zrušením doložky může stát v příštích dvaceti letech ušetřit neuvěřitelné peníze, vypočítává šéf ANO. Původně měly náhrady církvím včetně započtení obvyklé inflace dosáhnout 97 miliard korun. Po prudkém zdražování v uplynulých dvou letech je vidět, že nakonec to klidně může být „násobek“. Je čas zasáhnout.

Podle svého zvyku expremiér mírně přehání. Pokud by se inflační valorizace náhrad od příštího roku zrušila a přitom by se v dalších letech inflace držela poblíž obvyklých dvou procent, ušetří stát maximálně 12 miliard korun, ročně tedy méně než miliardu.

Ještě víc zavádějící je srovnávání s penzemi. U nich nejde jako u církevních náhrad o částku 2-3 miliardy ročně, která se v uplynulých pěti letech zvýšila o inflaci, tedy o 30 procent. Penzistům stát letos vyplatí přes 700 miliard.

Důchodci také o inflační doložku nepřišli. Je pravda, že speciální zákon v minulém roce valorizaci penzí o něco zpomalil. Ovšem přes výkřiky o tom, jak byli penzisté okradeni, náklady na penze během pěti let stejně vyrostly o polovinu.

Bojovat proti církvím ve volbách obvykle moc nepomůže. Když sociální demokraté tento boj v roce 2012 vyhlásili, zažili propad podpory a spíše tím přihráli hlasy radikálnějším komunistům. Pokud ovšem chtěl Babiš jenom potrápit církve, zvláště tu římskokatolickou, pak se mu to podařilo.

Znovu připomněl, že do jejich pokladen proudí každoročně okolo tří miliard, a ještě dvacet let to tak zůstane. Stát splácí své závazky, o tom není třeba polemizovat a otevřeně nepolemizuje ani Babiš. Přesto jde o veřejné peníze odeslané veřejným institucím. Církve by tedy měly daňové poplatníky nějak ujistit, že se těmito penězi nejen splácejí závazky minulého režimu, ale že také přinesou nějaký užitek, na nebi i na zemi.

Pokud by si církve daly s vysvětlením práci, žádný populista by už téma restitucí do volební kampaně netahal.

Reklama

Doporučované