Hlavní obsah

Glosa: Velké vánoční překvapení

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Za naše opakující se a často zklamávané naděje na Vánoce bez bláta může i tento muž – Josef Lada.

Reklama

Článek

Můžeme slyšet dokola, že to tak chodí, že je to běžný meteorologický jev. My ale chceme sníh. A raději věříme svým utkvělým představám.

Lidé mají zjevně rádi překvapení – jinak se to snad ani nedá říct. Podívejte se na vánoční oblevu. Všichni se těšíme na bílé Vánoce, a i když už jsme tolikrát zažili Vánoce na blátě, stejně nás vždycky udiví, že se těsně před svátky oteplí a na balkoně nám zkysne bramborový salát.

Můžeme slyšet dokola, že to tak chodí, že je to běžný meteorologický jev spojený s teplým prouděním od Atlantiku. My ale chceme sníh a raději věříme svým utkvělým představám.

Švýcarská klimatoložka Martine Rebetezová tvrdí, že za pohádku o bílých Vánocích mohou američtí imigranti, kteří na konci 19. století posílali svým příbuzným v Evropě romantické pohlednice, na nichž si děti hrají se Santou v závějích.

Se skutečností to mělo společného asi tolik jako umělý sníh z filmu o vánočním Grinchovi, který se točil v Hollywoodu, kde jak známo sněží jednou za sto let.

Českou víru ve Vánoce na sněhu upevňují pohlednice s motivy Josefa Lady odehrávající se výhradně v bílé duchně. Přitom se dá doložit, že „bílé Vánoce“ jsou u nás stejně vzácný jev jako třeba zlaté české ručičky.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

I když se na vánoční oblevu nedá vsadit, minimálně v posledních dvou stech letech jde o jasně převažující úkaz. Historické záznamy potvrzují, že vánoční obleva přichází sedmkrát za deset let.

Proč stále dokola a natruc všem špatným číslům, nepříznivým vyhlídkám i zoufalým prognózám věříme, že se vše v dobré obrátí, pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí a na Vánoce vyrazíme sáňkovat?

Proč nás vždycky překvapují ranní zácpy na silnicích, další vlny podzimní pandemie, uschlé kytky po návratu z dovolené, sprosté komentáře pod článkem o očkování nebo novoroční zdražování?

Může za to naše víra a naděje, která v našich vzpomínkách přepisuje čísla, retušuje fakta a mění údaje. Jak potvrzují desítky studií, optimisticky věříme v lepší budoucnost a necháme se klamat.

Že jmenování nové české vlády nejde rychle ani hladce, také není žádné překvapení. Každá čudla přece ví, jak lstivý a umanutý je žralok v zámeckém akvárku. Přesto jsme doufali, že si vládu nadělíme dřív než pod stromeček. Po posledních zprávách z Lán to ale mnohem spíš vypadá na ty bílé Vánoce.

Reklama

Související témata:

Doporučované