Hlavní obsah

Glosa: Vymřeme? Třeba stačí postavit pár školek

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Třeba by se na nové školky našly i peníze, když obce a kraje měly koncem minulého roku na účtech 480 miliard korun.

Reklama

Článek

Tak málo narozených dětí jako loni tu nebylo už hodně dlouho. Dokonce se opět ozvala slova o vymírání národa. Přesto právě frustrující zprávy o porodnosti ukazují, co dělat dál.

Něco takového se čekalo, přesto je 91 tisíc loni narozených hodně málo. O 20 tisíc méně než v roce 2021. Nehledě na to, že podle odhadu připadá devět až deset tisíc dětí na matky s cizím státním občanstvím. Pokud se tedy Česko mohlo donedávna chlubit druhou nejvyšší mírou porodnosti v Evropě, během dvou let se propadlo do podprůměru. Vzhledem k počtu obyvatel se tak málo dětí nenarodilo v žádném roce od listopadového převratu.

Bez migrace bude česká populace dál vymírat, povzdechla si Jitka Slabá z Karlovy univerzity.

Přesto nemusí jít o katastrofu, ale shodu nepříznivých okolností, jak zjistil třeba Spolkový institut pro výzkum obyvatelstva v Německu. Všechno prý začalo v časech covidu. V prvním roce se rodiny stáhly z veřejné sféry a projevil se tzv. efekt zakuklení, při kterém se dětí začalo rodit víc než dříve. V druhém roce však matky začaly porody odkládat z obav před očkováním. Pak nastoupily obavy z budoucnosti vyvolané válkou v sousedství a ekonomickými nejistotami. To může platit i v Česku.

V delší perspektivě je však rozhodujícím parametrem porodnosti dostupnost, či naopak nedostatek potřebné infrastruktury pro rodiny. Pokud rodiče nenajdou v okolí bydliště žádnou školku, pak si rozmýšlí, jestli dokážou dětem zajistit celodenní péči z vlastních zdrojů. Zlepšení veřejných služeb je podle německé studie vyzkoušeným nástrojem, jak porodnost opět zvýšit.

Stejně praktický dosah mají i čísla o narozených od Českého statistického úřadu. Člověk se může obávat, že „vymřeme“, trend však lze obrátit investicemi, které jsou nasnadě a které zdejší obce i kraje v navyklé bohorovnosti zanedbávaly. Populační vlna z časů před rokem 2021 vyžaduje odpovídající nabídku školek, která však chybí právě tam, kde bylo možné větší zájem očekávat, tedy v okolí velkých měst. Téměř kolaps postihl letos přijímací zkoušky na střední školy, kam dorazily ročníky narozené před rokem 2010 – o jejich početnosti věděl už dlouho každý laik, který si přečetl statistiky porodnosti.

Nízká porodnost minulého roku je výzvou odpovědným činitelům, ať prostudují demografická data a začnou plánovat, jaké služby budou rodiny z jejich obvodu v blízké době potřebovat. Třeba by se k nutnému zlepšení našly i peníze, když obce a kraje měly koncem minulého roku na účtech k volné dispozici 480 miliard korun.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované