Hlavní obsah

Glosa: Zoufalec na dávkách, borec na dotacích

Foto: Seznam Zprávy

V roce 2017 komunisté navrhli vrátit do trestního zákona „příživnictví“, za které by mohli být potrestáni ti, kdo zneužívají sociální systém. I to přispělo k tomu, že se dnes mnozí stydí si o nějakou dávku od státu říct.

Reklama

Článek

Když jde o dávky, bere se státní pomoc jako stigma. Pomocnou ruku mají prý lidé hledat na konci svého ramene.

V Česku máme takový zvyk: dívat se skrz prsty na lidi, kteří od státu berou sociální dávky či příspěvky. Teď, s možnými ekonomickými těžkostmi, kterých se obává celý svět, je pravý čas se stereotypů v uvažování zbavit. Svět byznysu by mohl být příkladem. Tam bývá schopnost „sáhnout si na státní“ často brána jako ctnost, jako známka schopností.

Příklad ze života na začátek: Muž středního věku s dobrou kariérou končí na jedné pozici a v mezidobí, než začne v novém zaměstnání, se zaregistruje na úřadu práce. Zkušenost sdílí na sociálních sítích, a tamtéž vypukne poprask. „Cože, ty? Na úřadu práce???“ Úřad práce asi bereme jako předstupeň pekla pro ztroskotance.

Nevadí, že zmíněný muž měl již předdomluvenou novou práci a jen se na přechodnou dobu zaregistroval, aby stát uhradil jeho výdaje na povinných pojistkách. Reakce byla obdobná, jako by si na krk pověsil ceduli s nápisem: Jsem loser, jsem chudák… Přitom jen standardně využil služeb státu, které si ze svých daní platíme.

Tak navenek funguje i systém dávek. Tak dlouho jsme poslouchali litanie o jeho zneužívání, až nyní zjišťujeme, že například příspěvek na bydlení rozhodně nepobírají všichni, kdo na něj mají nárok. Buď nevědí jak (což už se o něco zlepšilo), nebo se ostýchají. Přitom šest tisíc od Babiše pro důchodce bereme. Pět tisíc na dítě od Fialy? Bereme. To je ale pro všechny, takže se ztrácí stigma dávky. Dávky pro „neúspěšné“, „líné“, pro ty, co neuspěli. To je absurdní.

Mohli bychom si vzít poučení ze světa nejen českého byznysu. V době krize se firmy neostýchají říct o státní pomoc. Neříká se tomu žebrání, ale lobbing. Kurzarbeit, dotace, daňové úlevy.

Jistě, mícháme tu jablka s hruškami, ale v principu jde o státní peníze, na které si firmy chtějí sáhnout. Někdy aby vydělaly, jindy aby udržely podnikání a tím i zaměstnání pro své lidi. Lidi, kteří také mají právo bez odsudků požádat o dávku, kterou potřebují. Někdy, aby si polepšili, jindy aby udrželi svou rodinu nad vodou.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované