Hlavní obsah

Basketbal a USA k sobě patří. Je to velký příběh, říká novinář Petr Koten

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

Největší americký příběh je podle Petra Kotena demokracie. Hned pak ja basketbal.

Reklama

Článek

Před rokem by bylo natáčení této epizody podcastu načasováno mnohem lépe. Bylo to krátce po olympiádě v Tokiu, kam překvapivě postoupil i český basketbalový tým – a tento sport v Česku získal na popularitě. A zároveň se blížilo prosincové 130. výročí vzniku basketbalu.

Ano, jde o jeden ze sportů, u nichž víme prakticky na den přesně, kdy se odehrál první zápas. Dokonce známe i jména většiny hráčů. Víc si o tom přečtete v knížce, kterou napsal novinář Petr Koten a která se jmenuje Basketbal: Velký americký příběh.

Samozřejmě jsem se Petra Kotena zeptal i na to, proč tuhle výpravnou publikaci, zaplňující prázdné místo na knižním trhu, nepřipravil k vydání o rok dřív. Nápověda: prsty v tom měl jak covid, tak i určitá autorská liknavost.

Ovšem mluvili jsme i o spoustě jiných věcí - proč je basketbal tak populární právě v Americe, jaké byly klíčové momenty jeho historie a jaká ho čeká budoucnost.

Na to vše zná Petr Koten odpověď. Avšak na to, proč je obliba basketbalu (či česky košíkové) u nás o tolik menší než v Americe nebo i mnoha jiných evropských zemích, už tak jasnou odpověď nemá. Lze tedy jen doufat, že jeho knížka popularitě tohoto sportu zase trochu pomůže.

Přeju příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované