Hlavní obsah

Dušan Mackovič: Jako kuchař můžu lidem vylepšit den. Nebo taky zkazit

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

Dušan Mackovič doma vaří rád. A pozná, když rodině jeho experiment nechutná.

Reklama

Článek

Dušan Mackovič působí jako šéfkuchař ve Vínografu, předtím pracoval v restauraci Como či v hotelové síti Four Seasons, nějakou dobu i v USA. A byl historicky prvním hostem podcastu, který mi přinesl občerstvení.

Sestry Tatinovy, které koncem předminulého století připravovaly malíři Claudu Monetovi svůj dnes slavný jablkový koláč, tedy tarte Tatin, by se asi divily! Kuchař Dušan Mackovič připravil svoji verzi, ovšem naslano a z dýně. A přinesl mi do podcastového studia ochutnat. Dokonce s dezertem, kterým byla panna cotta, opět v dýňové verzi.

Ale povídali jsme si nejen o dýni, byť prakticky výlučně o jídle. Protože to pro mého hosta představuje život.

Zeptal jsem se Dušana Mackoviče, jak se mu pracovalo pod vyhlášenými italskými kuchaři jako Vito Mollica či Andrea Accordi, který byl jeho šéfem v pražském hotelu Four Seasons v době, kdy pro tamní restauraci získal michelinskou hvězdu. První v Česku. A vlastně i ve všech takzvaně postkomunistických zemích.

Zajímalo mě, o čem se dnes mezi šéfkuchaři v gastru hodně mluví – a proč je to například angažmá známého mladého šéfkuchaře Přemka Forejta v reklamě společnosti McDonald's. Přijal by Dušan Mackovič takovou nabídku? Dozvíte se v podcastu.

A zjistíte i to, které tři podniky jsou dnes v Praze jeho oblíbené a proč jeden z nich hraje důležitou roli v jeho kariéře, byť v něm nikdy nepracoval. Jestli dokáže kolegům kuchařům říct, když mu jejich jídlo nechutná, a jak by reagoval, kdyby se v jeho restauraci nečekaně objevila světová kuchařská celebrita.

Mimochodem, už jste měli tatarský biftek z mečouna v kombinaci s čerstvým rybízem? Pokud ne, můžete si ho vychutnat aspoň akusticky. Přeji příjemnou zábavu, a pokud zrovna obědváte, tak i dobrou chuť.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované