Hlavní obsah

Inspirací k chuti nové čokolády může být třeba silná emoce, říká Filip Teplý

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

Když odešel z marketingu, chtěl Filip Teplý nejdřív vyrábět košile. Skončil u řemeslné čokolády.

Reklama

Článek

Čokoládu poprvé ochutnal asi před deseti lety po jednom divočejším večírku. Myšleno řemeslně vyrobenou, pravou čokoládu dovezenou z Guatemaly. V té době už věděl, že se nechce živit jako manažer v marketingu, a hledal novou náplň života. Takže si Filip Teplý řekl: „Proč by to nemohla být čokoláda?“

Teorii spolu s dnes již bývalou manželkou nastudovali v knížkách a na webu, nakoupili základní vybavení – a začali čokoládu vyrábět doma. První ochutnávka pro přátele nedopadla stoprocentně úspěšně. Vzorky se nepovedly zrovna na jedničku. Ale jak říkají Američané, nejlepším učitelem jsou vlastní chyby, a tak se kvalita rapidně zlepšovala. Začátečníci se rychle stali profesionály, a po pár letech dokonce získali za svou čokoládu první mezinárodní cenu.

Dnes je značka Ajala (což prý v mayském jazyce znamená probuzení) dobře známá všem milovníkům čokolády. Je jich méně než milovníků kávy nebo vína, ale postupně jich přibývá. Čokoláda vlastně následuje trend, kterým prochází spousta potravin: část trhu se odklání od velkých výrobců a korporací a místo nich si hledá malé, někdy úplně domácí nebo garážové firmy.

Ajala je se 16 zaměstnanci a zhruba patnáctimilionovým obratem už nepřehlédnutelnou firmou, byť parametry je to stále malý byznys. Co při jeho budování způsobilo Filipu Teplému největší starosti? A co naopak největší radost? Mluvili jsme o tom.

A taky samozřejmě o párování, což je magie milovníků jídla. Náš podcast jsme spárovali se stoprocentní čokoládou z Ekvádoru. Ale dozvěděl jsem se, že se čokolády dají skvěle párovat s naturálními víny či belgickými pivy, ale také – a to nebudete věřit – třeba i s plesnivými sýry. Výsledná chuť je prý famózní.

Přeju nejen dobrou chuť, ale samozřejmě taky dobrý poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované