Hlavní obsah

Nejlepší fotka je ta, kterou teprve udělám, říká fotograf Dan Alka

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

Dveře k hvězdnému architektovi pro fotografa otevřel dres hvězdného hokejisty. O jaké velikány šlo, se dozvíte v podcastu.

Reklama

Článek

Hostem podcastu Jedno procento byl Dan Alka, který miluje krásné domy a obdivuje jejich tvůrce. Obojí rád fotí a vymyslel zajímavý webový projekt.

Svoje fotky podepisuje jako Danalka, v občanském průkazu má napsané jméno Dan Alka, ale příběh jeho jména je ve skutečnosti složitější. Dám malou nápovědu: hraje v něm roli velká indická svatba, na kterou už byli objednáni i sloni a čekaly se stovky hostů, ale třicetiletý kluk z Ostravy své indické snoubence a její rodině těsně před plánovaným obřadem řekl, že se na to necítí.

Foto: Danalka

„Nekonečné“ schodiště v budově centrály KPMG v Mnichově navržené umělcem Olafurem Eliassonem na snímku Dana Alky.

Je to jako z bollywoodského filmu? V životě Dana Alky je toho víc, třeba to, jak dělal dva roky v Toskánsku asistenta jednomu z nejslavnějších reklamních fotografů Olivieru Toscanimu, tuhle práci nakonec opustil a s autem naplněným nejlepším toskánským vínem odjel vstříc dalším dobrodružstvím.

Nebo jak se mu podařilo setkat se s architektem Frankem Gehrym a navštívit ho v jeho ateliéru v Los Angeles – a jakou roli v tom hrál dres Jaromíra Jágra. To vše jsem probrali v podcastu.

Foto: Danalka

Architekt Frank Gehry ve svém ateliéru na snímku Dana Alky.

No a pochopitelně jsme mluvili také o startupu Instatrio.com, který má ambici ukázat lidem nejkrásnější místa světa přesně ve třech fotkách a jehož budování dnes Dan Alka věnuje prakticky všechnu energii a čas.

Přeju vám příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované