Hlavní obsah

Naspořit si na důchod? DIP nabízí úlevy a až 50 tisíc od zaměstnavatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Vyplatí se investování jako spoření na důchod? Poslechněte si v podcastu!

Reklama

Článek

Na krátkodobé cíle se spoří, na dlouhodobé se vyplatí investovat. Porazit inflaci se pouhým spořením nedaří a peníze na účtech se v dlouhodobém horizontu znehodnocují. Investování může nabídnout v řadě případů mnohem vyšší zhodnocení a jako zajištění na důchod se více vyplatí.

Eva Hlavsová, zakladatelka platformy Fondee, v podcastu O penězích se (ne)mluví říká, že investování není vyhrazeno pouze pro bohaté. Kdokoliv, i s menšími finančními prostředky, může začít investovat a významně si tak zlepšit své finanční vyhlídky.

Hlavsová to ilustruje příkladem: Měsíční spoření tisíc korun na běžném účtu za třicet let vede k sumě 360 tisíc korun bez úroků, zatímco stejná částka investovaná s průměrným zhodnocením 7 % ročně může díky složenému úročení narůst na více než 1,2 milionu korun.

Velkým tématem v souvislosti se zajištěním v důchodu je nyní Dlouhodobý investiční produkt – takzvaný DIP. Oproti tradičním penzijním fondům nabízí DIP pružnější možnosti investování s potenciálně vyšším zhodnocením.

Foto: Seznam Zprávy

Eva Hlavsová s moderátorkou podcastu Míšou Rakovou.

DIP navíc podporuje stát skrze daňové úlevy až do výše 48 tisíc korun ročně s možností využít příspěvky od zaměstnavatele až 50 tisíc ročně, které nejsou zatíženy sociálním a zdravotním pojištěním. Podmínkou pro získání těchto výhod je investice na minimálně deset let a udržení peněz v DIP až do věku 60 let.

Celý rozhovor se spoluzakladatelkou platformy Fondee Evou Hlavsovou si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku. Dozvíte se také, jak se výnosy z investic daní, jaké chyby lidé v investování nejčastěji dělají nebo proč jsou ženy úspěšnější investorky než muži.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze.

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Reklama

Doporučované