Hlavní obsah

Fotbalová liga v létě či ve středu? Vše vyjasnil ředitel soutěže

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Termínová listina se stala v Česku ožehavým tématem. Výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta se rozpovídal o její problematice do detailu.

Reklama

Článek

Boj o termínovou listinu se vlastně odehrává jen v médiích. Na setkáních klubů ligový kalendář nikdo nikam neposouvá, protože ani není kam. Progres by přinesly hybridní trávníky, řekl v Nosičích vody ředitel ligy Tomáš Bárta.

„Fotbal se už nyní hraje prakticky po celý rok, což se rozhodně v dalších sezonách jen tak nezmění. Zápasová porce se ještě víc rozprostře,“ otevřel ožehavé téma výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace (LFA) Tomáš Bárta, který zodpovídá za stavbu termínové listiny českého profesionálního fotbalu. Byl hostem další epizody podcastu Nosiči vody.

V průběhu sezony se v ústech řady expertů nebo ligových bossů objevuje spousta nápadů. Jako třeba: Hrajme víc v létě, nebo využívejme více vložených střed. Případně: Zrušme nadstavbu.

Tomáš Bárta si ale nepamatuje, že by s něčím takovým přišel někdo na zasedání ligového shromáždění, kde je navržená termínová listina obvykle schválena raz dva a nikdo ji nerozporuje. „Ono totiž ve skutečnosti moc možností, jak s termínovkou nakládat jinak, neexistuje,“ říká Bárta a v podcastu detailně vysvětluje proč. Tvrdí, že podle něj nejsou k dispozici ani žádné nevyužité středy.

„Řada lidí si neuvědomuje, že UEFA zakazuje, aby se národní ligy hrály ve stejných dnech, kdy se kopou evropské poháry,“ podtrhává Bárta.

„Na jaře si proto nemůžeme dovolit naplánovat vložené středy, kterými bychom si mohli elegantně pomoci v rámci nejrůznějších předehrávek či dohrávek. Časově by se kryly s vyřazovací fází hlavních evropských pohárů a to nejde. Mnohé to asi překvapí, ale česká liga je u nás na obrazovkách populárnější než i slavná Liga mistrů,“ objasňuje Bárta výchozí pozici.

Reprezentační pauza bude delší

V létě vytvářejí pro ligy omezení termíny vrcholných turnajů a pak předkola pohárů, v průběhu sezony pak reprezentační pauzy, v tom ohledu prozradil Bárta zajímavou chystanou novinku: „Od sezony 2026/27 je například plánovaná reforma reprezentačních přestávek, které se ale na podzim pouze rozvrhnou do dvou period místo do tří jako nyní,“ vysvětluje Bárta novinku z dílny FIFA. V rámci prodloužené periody sehrají národní týmy čtyři utkání v řadě.

UEFA přidá už od příští sezony dva nové termíny do základní fáze evropských pohárů. „Místo šesti utkání se jich bude hrát osm. Dva nové termíny našla UEFA v lednu,“ zdůrazňuje Bárta. „Čeští zástupci v pohárech se s tím budou muset nějak popasovat, takže dovolenou si fotbalisté vezmou jen přes Vánoce a jinak ji budou muset čerpat v létě, tam se víc než o týden dopředu posunout nemůžeme. Teď bude navíc Euro s českou účastí,“ nastínil další téma. S podcastery následně vedl debatu o tom, jak by se řešila situace, kdyby se český tým dostal až do pokročilých fázích turnaje.

Největší potíže přicházejí samozřejmě v zimních měsících, kdy vyvstávají problémy s kvalitou hracích ploch. „Jsem proti ryze umělému povrchu. Ale budoucnost vidím v hybridních trávnících. Bohužel je to pro většinu českých klubů zatím velmi nákladná věc,“ naznačil Bárta další vývoj. Podrobně také v podcastu popsal, v čem tkví nedostatky současných hracích ploch na mnoha stadionech.

Nosiči vody se od Bárty dozvěděli, o kolik nákladnější je hybridní trávník ve srovnání se standardním. A zeptali se také, zda kluby debatovaly o možném zrušení nadstavby.

Klopp a Xavi skončí

Nosiči vody ani v nejnovějším dějství neopomenuli to podstatné ze scény evropského fotbalu. Světem nejprve zamával vzkaz Jürgena Kloppa, jenž oznámil, že si po osmi letech na lavičce Liverpoolu od vrcholového trénování odpočine. Okamžitě se vyrojily nejrůznější spekulace o jeho možném nástupci.

„Osobnost na lavičku bude v létě hledat požehnané množství velkých celků,“ uvádí jedno z hlavních témat podcastu Jaromír Bosák. „Vedle Kloppa se svého místa v létě vzdá i kouč Barcelony Xavi, nejisté obsazení trenérské židle bude mít podle mého i třeba německá fotbalová reprezentace, které věštím na Euru neúspěch. A abych zůstal blízko za hranicemi, ani Thomas Tuchel, trenér Bayernu Mnichov, se nijak netají, že by se nebránil dalšímu dobrodružství, kupříkladu ve Španělsku,“ přemítá Bosák.

Nosiči vody debatovali také o českých hříšnících v oblasti tzv. cinklých sázek nebo o české centrále VAR, které bychom se mohli dočkat už v létě.

V přehrávači v úvodu si pusťte čerstvou epizodu podcastu a dozvíte se mnohem víc!

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované