Hlavní obsah

Barcelona dostala doma pět gólů poprvé po 60 letech. Xavi oznámil konec

Foto: X/@FCBarcelona, Seznam Zprávy

Xavier Hernández Creus, známý jen jako Xavi, povede Barcelonu jen do konce letošní sezony.

Reklama

Pět obdržených gólů na domácím hřišti znamená konec pro trenéra Barcelony Xaviho. Po sobotní porážce ztrácí katalánský klub na vedoucí Real Madrid 10 bodů.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Byl to zápas jako na houpačce. Barcelona v utkání 22. kola španělské La Ligy prohrávala doma s Villarrealem 0:2, během jedenácti minut otočila, ale nakonec stejně „žluté ponorce“ podlehla 3:5.

Pět gólů v domácím utkání obdržela Barcelona naposledy ve španělském superpoháru v roce 1994 v utkání se Zaragozou (4:5). V lize fanoušci nepamatují tolik gólů do domácí sítě již přes šedesát let. Naposledy se tak stalo v lednu 1963, kdy v hlavním městě Katalánska vyhrál 1:5 Real Madrid.

Po zápase tak manažer Barcelony Xavier Hernández Creus, známý jen jako Xavi, prohlásil, že na konci sezony odstoupí z funkce. Bývalý záložník Barcelony a španělské reprezentace se ujal vedení v listopadu 2021 po odchodu z katarského klubu Al Sadd.

Ve své první kompletní sezoně 2022/23 dovedl Barcu ke španělskému titulu, ale po sobotní domácí porážce ztrácí na vedoucí Real Madrid 10 bodů.

„Byl jsem mužem klubu. Upřednostnil jsem ho dokonce i sám před sebou. Dal jsem do toho všechno,“ řekl Xavi. „A budu v tom pokračovat, aby na mě byli fanoušci hrdí.“

Čtyřiačtyřicetiletý hráč, který během své slavné hráčské kariéry v Barceloně získal 25 ocenění, oficiálně odstoupí 30. června, přestože bude mít ještě rok platnou smlouvu.

Vítěz mistrovství světa z roku 2010 podle BBC Sport uvedl, že se tak rozhodl po rozhovorech s prezidentem klubu Joanem Laportou, viceprezidentem Rafou Yustem a sportovním ředitelem Decem.

„Myslím, že klub potřebuje změnu dynamiky,“ prohlásil Xavi. „Věřím, že pro dobro hráčů se uvolní. Hrajeme s velkým napětím.“

Reklama

Doporučované