Hlavní obsah

Vyhozený Mourinho počítá nabídky. V Barceloně ale Xaviho zřejmě nenahradí

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

José Mourinho patří mezi nejvýraznější fotbalové trenéry historie. Kam zamíří jeho další kroky?

Reklama

Článek

Legendární trenér José Mourinho skončil po dvou a půl letech na lavičce AS Řím. S italským velkoklubem vyhrál Evropskou ligu, ale v domácí soutěži výsledkově tápal. Nosiči vody diskutovali o dalších krocích portugalské ikony.

Jeden z nejúspěšnějších fotbalových trenérů je opět bez práce. Jen co se o konci Josého Mourinha v Itálii dozvěděl mediální svět, vyrojily se nejrůznější spekulace. Mezi ty nejbláznivější patří podle Nosičů vody jeho eventuální působení u FC Barcelony. Jenomže i ty mají reálný základ. „Portugalský kouč byl totiž spatřen v katalánské metropoli,“ vykopává téma pobavený moderátor podcastu Jaromír Bosák.

Nástupce Xaviho

Trio podcasterů se shoduje, že se Barceloně v uplynulé sezoně podařilo získat titul navzdory spoustě problémů. V aktuálním ročníku se týmu bývalého záložníka Xaviho daří o poznání méně, což ilustruje i pohled na tabulku, kde patří červeno-modrým až třetí místo. Přestože klubové vedení hasí jeden požár za druhým, výměna milovaného Xaviho za kdysi nenáviděného Mourinha by se zřejmě okamžitě zařadila mezi ty nejšílenější tahy novodobé fotbalové historie.

„Čistě teoreticky, Mourinho by nešel vyloženě do neznáma. Ještě na konci minulého století v Barceloně působil v roli asistenta a tlumočníka anglické ikony Bobbyho Robsona,“ pohrává si s nebezpečnou myšlenkou Luděk Mádl. „Jenže jako hlavní kouč následně vedl Real Madrid v čele s Cristianem Ronaldem. Těžko si to spojení představit,“ dodává střízlivě zkušený novinář.

„Líbil by se mi v reprezentaci, kam se typologicky hodí nejlíp. Mourinho je tradiční vyznavač defenzivního stylu, nepřehání to s propracovaným presinkem. Typický turnajový trenér, který dokáže tým spíš motivovat, ale už nestíhá moderní trendy,“ kontruje Karel Tvaroh, bývalý fotbalový obránce.

Kam povedou další kroky portugalského stratéga? Kromě reprezentačních výběrů se spekuluje například o Saúdské Arábii nebo Newcastlu. Nosiči vody toho ovšem v nejnovější epizodě řeší mnohem víc.

Když Bayern kulhá

Bayern v lize opět ztratil, což v kombinaci se šťastnou výhrou lídra z Leverkusenu v Lipsku vneslo do tábora největšího favorita na zisk titulu v Bundeslize mírnou paniku.

„I když nám toho zimní přestupové okno zatím moc konkrétního nenabídlo, rýsuje se čím dál tím zajímavější linka mezi Anglií a Mnichovem,“ vykopává téma Jaromír Bosák. Řeč je o nebývalém apetitu Bayernu Mnichov, když přijde na lanaření anglických fotbalistů.

Po Harrym Kaneovi, někdejší opoře londýnského Tottenhamu, se na bavorské adrese hlásil Eric Dier, se kterým toho anglický střelec odkopal hodně nejen v barvách Spurs, ale také v reprezentaci. „A právě k těm dvěma by se mohl přidat další hráč s minulostí v Tottenhamu, současný kapitán Newcastlu Kieran Trippier,“ rozvádí téma Karel Tvaroh.

V podcastu se dozvíte o sérii důvodů, podle kterých je momentálně zcela reálné, že by pravý bek mohl už v zimě skutečně opustit rozpadající se tým Eddieho Howea. Kde tlačí bota nejbohatší fotbalové majitele na světě a proč ještě nikoho v lednu nepřivedli? Reportáž ze severovýchodní Anglie v podání Karla Tvaroha možná mnohé překvapí.

Vavro se zbláznil

Nosičům vody neunikla ani výhra Sparty nad Kodaní. Utkání zásadním způsobem ovlivnila vcelku raritní červená karta, kterou měl na svědomí slovenský obránce Denis Vavro. „Naprostý zkrat v jeho podání. Přišlo mi, že se v ten moment zbláznil. Chápu, že není příjemné, když na vás huláká 11 tisíc fanoušků, ale to vás neopravňuje k takovým zákrokům,“ nebral si servítky Karel Tvaroh, který ocenil lednovou premiéru sparťanů.

Pochvalu od podcasterů si za vstup do přípravy vysloužila i Slavia, která přemohla hned dva severské soupeře. „Na druhou stranu nepřeceňujme výsledky z přípravy,“ upozorňuje Jaromír Bosák.

V čem všem se liší přátelské zápasy od těch soutěžních? A jak to všechno souvisí se sázkařskou mafií, která zřejmě výrazně ovlivnila zdánlivě bezvýznamné utkání mezi prvoligovým Slováckem a Rapidem Vídeň?

V aktuální epizodě Nosičů vody nechybí ani přestupové ambice pražských „S“, plzeňské Viktorie či dalších evropských velkoklubů. Proč někdejší kapitán Liverpoolu Jordan Henderson prchá po půl roce ze Saúdské Arábie? Arsenal se vrací na vítěznou šňůru a West Ham nečekaně zaváhal na půdě posledního Sheffieldu United.

Pusťte si nejnovější Nosiče vody v přehrávači v úvodu!

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované