Hlavní obsah

Kam zmizel Pavel Nedvěd? Volbu Ivana Haška lemovala série trapasů

Foto: Seznam Zprávy

Novým hlavním trenérem české fotbalové reprezentace se stal Ivan Hašek. Vyhráno ale před ME rozhodně není.

Reklama

Článek

Rok 2024 odstartoval pro český fotbal zásadní volbou. Do funkce reprezentačního trenéra byl jmenován prakticky jediný kandidát: Ivan Hašek. Nosiči vody diskutují nejen o tom, co všechno může národnímu týmu nabídnout.

První letošní kapitola fotbalového podcastu Nosiči vody se věnovala největším dosavadním přestupům a dalším transferovým spekulacím v rámci české Fortuna ligy, výkonnostnímu propadu londýnského Arsenalu nebo nadcházejícím kontinentálním šampionátům v Africe či Asii. Ústředním tématem ale přirozeně byla situace kolem české fotbalové reprezentace.

„I když se to asi začátkem ledna nezdá, Euro je za rohem. První přípravný zápas proti Norsku je na programu vlastně už za pár týdnů, konkrétně 22. března,“ vykopává diskuzi dlouholetý fotbalový novinář Luděk Mádl.

Období posledních týdnů, kdy se rozhodovalo o novém reprezentačním trenérovi, označuje Jaromír Bosák jako zvláštní epizodu v dějinách českého fotbalu. „Příliš dlouho se čekalo na definitivní potvrzení. Nakonec to na mě působilo ze strany všech zúčastněných až trochu ochotnickým dojmem. A ať se na mě nikdo nezlobí, ale když Petr Fousek začne oznamování nového trenéra dlouhým monologem o tom, proč se nepodařilo získat Jindřicha Trpišovského, působí to, že reprezentace zbyla na Haška. Byla to opravdu tiráda,“ nebere si servítky moderátor podcastu.

„To, jak má fotbalová asociace nastavenou komunikaci, působí jako kocourkov. Celé hnutí je roztříštěné, vycházíme z Berbristánu. Petr Fousek bohužel nemá žádnou velkou sílu a ani potřebný respekt. Na asociaci je to skanzen ve všech směrech,“ kritizuje Luděk Mádl.

„Měli bychom se těšit z postupu na Euro a soustředit se, jak na něm uspět. Ale v současnosti nejsme schopni zorganizovat ani základní věci. Taková Sportovní rada Fotbalové asociace ČR ve čtvrtek kvůli neshodám s vedením kompletně rezignovala. A to v ní zůstávali odborníci jako Vladimír Šmicer, Tomáš Rosický, Jan Říčka, Ondřej Lípa nebo Verner Lička,“ dodává sklesle Mádl.

Nosiči vody důkladně řeší, proč se u české reprezentace prozatím neobjeví Pavel Nedvěd. Kdo má nahradit Sportovní radu? A proč nemá Ivan Hašek k dispozici sportovního manažera?

Otázka života a smrti

Petr Fousek zdůvodnil výběr kandidáta Ivana Haška „na základě jeho lidských a hráčských zkušeností nebo trenérských úspěchů“. S předsedou českého fotbalu Nosiči vody souhlasí tak napůl.

„Vnímám to tak, že se i touto volbou sahá po té nejjednodušší cestě. Ivan Hašek byl prostě jako jeden z mála k dispozici. Každopádně máme v roli hlavního reprezentačního trenéra respektovanou osobnost, schopného manažera a člověka, který to umí s kabinou,“ hledá důvody k optimismu bývalý obránce Karel Tvaroh.

„Kdo má za sebou angažmá v arabském světě, není žádný ňouma, který by někde trénoval velbloudy. Ale přiznejme si, že jsme jeho práci takřka 20 let neviděli,“ naráží Luděk Mádl na jeden z hlavních argumentů proti českému kouči, ale dodává i opačnou perspektivu: „Na druhou stranu málokdo v Česku může o sobě říct, že trénoval francouzskou ligu.“

Trio Nosičů vody se shoduje, že Haškův přístup a motivace uspět mohou tým v mnohém posunout. „Uvažuje o reprezentaci jako o něčem, co je pro něho otázka života a smrti. Je to charakterově velký hráč, rozhodně mu nejde o položku v životopise,“ vyzdvihuje Mádl.

Jeden a půl asistenta

Ivan Hašek má kontrakt do konce kvalifikace mistrovství světa 2026. Jako klíčové asistenty si povolal Jaroslava Köstla, který končí ve Slavii, a Jaroslava Veselého, u kterého to s rozvázáním spolupráce s Bohemians 1905 není tak zřejmé. „V jednom a půl člověku se reprezentace v roce 2024 doopravdy dělat nedá,“ varují Nosiči vody.

Proč jde o tak zásadní tah? Jak je vůbec možné, že visí ve vzduchu varianta, že by hlavní kouč prvoligových klokanů souběžně stíhal reprezentační povinnosti? A co všechno obnáší život realizačního týmu ve službách nároďáku? Jakým stylem se chce prezentovat Ivan Hašek? A dozvíte se i to, jak je to se „specifickou českou kabinou“, o které Petr Fousek hovořil na tiskové konferenci.

Proč padl prodej Rafia Durosinmiho do německé Bundesligy a jak velký je to problém pro Plzeň i samotného útočníka? Jak to vypadá s dalšími posilami pražských „S“? A jak perspektivní projekt nabízí nově sešívaný nizozemský vyhaslý talent Mohamed Ihattaren? Nejen o tom rokují nejnovější Nosiči vody.

A rozpovídají se i o všemožných příčinách herního a výsledkového výpadku donedávna suverénního Arsenalu. Potřebuje tým Mikela Artety pauzu na odpočinek, elitního hrotového útočníka nebo plán B? Úvodní kapitolu v novém roce stylově uzavírá tipovačka v rámci sázkařského okénka s Fortunou, kdy si trio Bosák, Mádl a Tvaroh vybírá favority afrického, respektive asijského mistrovství.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované