Hlavní obsah

Liga a poháry tvoří pekelný dvojboj. Plzeň z něj zvládá půlku, zato skvěle

Foto: fcviktoria.cz

Plzeňský kouč Miroslav Koubek sklízí za svůj přínos týmu Viktorie chválu a uznání.

Reklama

Článek

Jsou jako na kolotoči. Ve čtvrtek bojují v soutěžích UEFA proti soupeřům typu AS Řím nebo Rangers, v neděli honí ligové body. Soupeři vědí, že se ve Spartě, Slavii a Plzni kumuluje únava, a větří šanci. A favorité cítí tlak.

Důležité je obojí. Evropské poháry nabízejí svým účastníkům atraktivní sportovní výzvu a výrazný finanční přínos. Nabytou zkušeností hráči posouvají hranice svých fotbalových schopností a v neposlední řadě i svou hodnotu na přestupovém trhu.

Ligové zápasy oproti tomu mohou někdy působit všednějším dojmem. A v tom se leckdy skrývá i past na ligové favority, kteří musí dvakrát týdně „přelaďovat“ koncentraci z Evropy na domácí soupeře. Každý bod, který s nimi ztratí, je zabolí. V lize se totiž hraje nejen o mistrovský pohár, prestiž v duelech s tradičními rivaly a lásku fanoušků, ale také o účast v následujícím ročníku evropských pohárů. Takže kdo chce zazářit v Evropě, musí nejdříve uspět doma.

Zvládat poháry UEFA i domácí program je hodně náročná disciplína. A těžká zkouška, kterou nyní fotbalisté Sparty, Slavie a Viktorie Plzeň procházejí. V čem jsou úskalí tohoto dvojboje, jak se kluby snaží rozkládat zátěž na větší počet hráčů a jaké trable jim působí, když se možnosti rotace kvůli zraněním i dalším aspektům úží? O tom všem v nové epizodě podcastu mluví Nosiči vody.

Slavia získala cenný skalp AS Řím a zvládla vzápětí duel v Olomouci. Sparta se po nezdaru v Glasgow musela přemístit do Ostravy a čelit tam náporu Baníku s podporou plného stadionu. Priskeho unavený tým rozhodně neměl utkání pod kontrolou, přesto v něm vyhrál. A překonal tak úspěšně očekávaný krizový bod sezony.

Viktoria Plzeň to má celé trochu jinak. Ve skupině Konferenční ligy výsledkově exceluje, ve čtvrtek podruhé porazila Dinamo Záhřeb, evropský postup už má jistý. Na druhou stranu v ligových duelech ztrácí. V Liberci, doma s Karvinou a teď i se Slováckem.

Úspěchy na evropské fotbalové mapě a z toho plynoucí finanční přínos do klubové kasy mají ale aktuálně prioritu.

„Plzeň potvrzuje i v další sezoně, že patří mezi pohárové specialisty. Jako kdyby viktoriánům bylo v zásadě jedno, kdo je zrovna v souboji s nimi na place nebo na lavičce. Vnímám to už jako jakousi plzeňskou DNA. Naučili se vyhrávat úsporně o jednu branku. Umí to vzadu zavřít a využít svých šancí,“ konstatuje Karel Tvaroh, bývalý sparťanský obránce. „Fotbalovou Plzeň nejde nikdy podceňovat,“ dodává.

„Evropské poháry zdůrazňovali mezi svými prioritami i noví zahraniční spolumajitelé klubu, předpokládám, že jsou tedy s vývojem spokojeni,“ zamýšlí se novinář Luděk Mádl.

Nosiči vody se věnují důkladně pohárovým i ligovým vystoupením Sparty, Slavie a Plzně. Debatují o tom, podle jakých kritérií asi trenér Priske skládal sestavy na utkání a zda se mu to podařilo. Výhru Slavie nad Římem podcasteři označují za nejlepší výkon Trpišovského svěřenců za poslední dva roky, speciálně pak vyzdvihují přínos Lukáše Provoda. A věnují se i predikcím pohárového koeficientu a tomu, co z něj může vyplynout.

Nechybí ani tradiční pohled do Anglie, kde se tentokrát zrodila remíza 4:4 v mimořádně atraktivním zápase mezi Chelsea a Manchesterem City.

Další cesta směřovala do Německa za formou Harryho Kanea, který se na dálku pomyslně přetahuje s Erlingem Haalandem o titul pro nejlepšího evropského střelce. Kapitolu uzavírá sázkařské okénko, ve kterém trio podcasterů tipuje průběh kvalifikace na Euro 2024 z pohledu českého národního týmu. Zvládnou Češi dvojzápas s Polskem a Moldavskem?

Poslechněte si celou epizodu Nosičů vody v přehrávači v úvodu!

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované