Hlavní obsah

Svitková by dala přednost Haalandovi. Trpišovský podle ní potřebuje změnu

Foto: Archiv Kateřiny Svitkové.

Česká reprezentantka Kateřina Svitková v podcastu Nosiči vody mluvila nejen o ženském fotbale.

Reklama

Článek

Chelsea je skvělá adresa v mužském i ženském fotbale. Její dres obléká i česká reprezentantka Kateřina Svitková. Nosičům vody vyprávěla o postavení ženského fotbalu v Anglii. A přidala i své názory na ankety či na kouče Slavie.

Ženský fotbal se v Anglii těší úplně jinému postavení než v České republice. „Zejména když uspěje anglická reprezentace, jsou jejich holky na titulních stranách deníků stejně jako kluci. Na finále ženského FA Cupu bylo plné Wembley. Stadiony se plní i běžně na ženské lize. Chodí na ni trochu jiné publikum než na mužskou Premier League,“ popisuje své zážitky z Anglie někdejší slávistka.

Teď je zraněná, a tak z malého odstupu sleduje, jak si v Lize národů počínají její kolegyně v národním týmu. „Bolí mě u srdce, když nás přehrávají holky z Bosny,“ rmoutí ji.

„V Evropě a po celém světě jde ženský fotbal hrozně dopředu. A u nás trochu stojíme na místě,“ komentuje hráčka. Za kontraproduktivní považuje například snížení věkového limitu, dokdy smí děvčata v Česku nastupovat proti klukům.

Svitková má teď dost času sledovat i ankety. Potěšilo ji, že Sam Kerrová, její spoluhráčka z kádru Chelsea, obsadila ve Zlatém míči druhou příčku. Samozřejmě v ženské kategorii. V mužské by před Lionelem Messim dala přednost Erlingu Haalandovi. „Asi mu uškodilo, že s norskou reprezentací nemůže mít takové úspěchy jako Messi s Argentinci,“ míní česká fotbalistka.

V ženské kategorii triumfovala Aitana Bonmatíová z Barcelony. „Ta vyhrála Zlatý míč po sezoně, kdy získala úplně všechno. Vyhrála na mistrovství světa, v domácí lize i poháru. A také v Lize mistryň,“ zatleskala jí pomyslně Svitková.

„Trpišovský potřebuje změnu“

V tuzemské části podcastu se Nosiči věnovali především šlágru 14. kola Fortuna ligy mezi Slavií a Plzní (1:2).

V Edenu se zrodila překvapivá výhra hostí, a to díky dvěma zásahům rychlonohého Erika Jirky. „Největší radost mi dělá fakt, že se z Plzně stal za relativně krátkou dobu tým, který se v největších zápasech nebojí riskovat, což se projevuje zejména ofenzivním pojetím hry,“ chválí Karel Tvaroh, bývalý profesionální fotbalista.„Slavia se sice dostala do vedení po krásné akci, ale v mých očích vedla spíš náhodou. Aktivní Plzeň režírovala hru, zasloužila si tři body,“ hodnotí průběh ostře sledovaného zápasu Kateřina Svitková.

Česká fotbalová reprezentantka překvapila myšlenkou, že by kouč červenobílých Jindřich Trpišovský měl pomalu přemýšlet o svém konci na slávistické lavičce. „Je to pochopitelně výborný trenér. Ale podle mě se blížíme do bodu, kdy by se měl odhodlat pro kariérní změnu. Tou nejvhodnější by pak mohl být posun k národnímu týmu, kterému by se takový kouč nesmírně hodil,“ objasňuje svůj pohled bývalá hráčka Slavie.

Nosiči vody si tradičně posvítili i na dění v zahraničí. Jaromír Bosák se rozplývá nad koncertem Bayernu Mnichov na hřišti Borussie Dortmund. Debakl rivala režíroval hattrickem Harry Kane, který se s 15 ligovými trefami v deseti zápasech stal nejproduktivnějším nováčkem německé fotbalové historie. „Nadchla mě akce před druhým gólem Bayernu. Dokonalý protiútok vedený kombinací po zemi, to už se lépe sehrát nedalo,“ plesal fotbalový novinář Luděk Mádl.

Nejnovější epizodě fotbalového podcastu Seznam Zpráv nechybí ani pohled do Premier League, který se zaměřil na kontroverzní zápas se skvělou atmosférou mezi Newcastlem a Arsenalem. Měla branka domácího týmu platit, nebo ne?

Celou epizodu podcastu si poslechněte v přehrávači v úvodu článku!

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované