Hlavní obsah

Po Čvančarově přestupu má Sejk ke gólům Sparty blíž než africká posila

Foto: AC Sparta Praha, archiv, Seznam Zprávy

Útočník Tomáš Čvančara se po mistrovské sezoně loučí s pražskou Spartou. Kdo ho nahradí?

Reklama

Článek

Český fotbal zaznamenal další významný transfer do zahraničí: útočník Tomáš Čvančara přestoupil do bundesligového Mönchengladbachu. Pro pokladníka Sparty je to skvělá zpráva, pro dánského trenéra Briana Priskeho nový hlavolam.

Týden poté, co se Nosiči vody rozplývali nad pohádkovým příběhem slávisty Davida Juráska, kterého zlanařila portugalská Benfica Lisabon, se český fotbal dočkal dalšího velkého transferu.

Za Tomáše Čvančaru zaplatí Spartě německá Borussia Mönchengladbach přinejmenším 10,5 milionu eur. A s bonusy může cena 22letého fotbalisty vystoupat i k 15 milionům.

„Jedná se o 9. nejdražší nákup historie Borussie Mönchengladbach. Ambiciózní německý klub si od Čvančary slibuje, že zaplní místo po talentovaném Marcusi Thuramovi, který v létě odešel do Interu Milán,“ referuje moderátor podcastu Jaromír Bosák.

„Sparta se ocitla v situaci, kdy měla v kabině suveréna uplynulého jara Jana Kuchtu, k tomu odchovance Václava Sejka ve výborné aktuální formě. A v součtu s Tomášem Čvančarou už tam vznikal vyloženě hvězdný přetlak,“ říká Karel Tvaroh, který zblízka sledoval kariéru o rok mladšího útočníka už od žákovských kategorií.

Tvaroh připomíná i Čvančarův temperament: „Když vezmu v potaz poměrně vznětlivé povahy celého trojlístku, vychází mi z toho, že se Spartě povedlo prodat Čvančaru v ten nejlepší možný okamžik. A samozřejmě také velmi výhodně po ekonomické stránce.“

Nosiči vody velmi podrobně zmapovali prostředí, do kterého Čvančara míří, tedy kabinu Borussie Mönchengladbach. A to i v kontextu vysokých ambic klubu, který sice v 70. letech posbíral několik titulů, ale teď pro něj platí, že by chtěl v našlapané tabulce určitě končit o pár míst výš, než se mu v poslední době daří.

Je Bundesliga rájem pro rozvoj talentů ze všech koutů světa? Anebo může náročnost soutěže některé mladé pušky spíše svazovat? I na to v nové epizodě podcastu Nosiči vody přišla řeč.

Olatunji přišel s hendikepem

Úspěšný mistrovský trojzubec Čvančara, Kuchta, Haraslín je po odchodu jednoho ze svých hrotů minulostí. Sparta tedy musí hledat nové optimální složení sestavy.

V generálce proti Anderlechtu dostal na základě povedené přípravy vpředu přednost Václav Sejk. Nosiči debatovali o tom, zda šlo od trenéra Priskeho o vzkaz Janu Kuchtovi, že musí přidat.

Při pondělním natáčení této epizody ještě protagonisté podcastu nevěděli najisto, zda z Liberce opravdu dorazí předpokládaná nigerijská posila jménem Victor Olatunji. Posléze jeho příchod Sparta oficiálně potvrdila. Ale Karel Tvaroh si není jistý, zda bude pro Spartu okamžitým přínosem.

„Je mu stále teprve 23 let, potenciál bezpochyby má. Přesto bych nepodceňoval skutečnost, že neabsolvoval s týmem Liberce letní přípravu, protože si vyřizoval víza na Kypru. Bude nejspíš potřebovat trochu času, aby to dohnal. Až pak nejspíš může být očekávaným přínosem,“ myslí si Karel Tvaroh.

MS žen i s českou účastí

Nosiči vody se zaměřili i na to, co o favoritech ligy prozradily jejich generální zkoušky, tedy poslední přípravné zápasy. Zkusili i natipovat, kdo z nich nový ročník, který začíná už o víkendu, tentokrát ovládne.

Podcasteři nezapomněli ani na blížící se mistrovství světa žen, z něhož se stala gigantická akce, zatím bohužel stále bez české týmové účasti.

Dvě ženy z Česka se přece jen na MS, které ve čtvrtek začíná v Austrálii a na Novém Zélandu, ukážou. Více se o nich, stejně jako o fotbalistech mířících do Saúdské Arábie (a také o pokrytectví některých z nich), dozvíte v nové epizodě podcastu Nosiči vody.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované