Hlavní obsah

Opary na rtech jsou na celý život: jak je léčit?

Foto: Shutterstock.com

Výsev oparu může způsobit slunce nebo vysoké teploty.

Reklama

Článek

Virus herpes simplex prvního typu se objevuje u zhruba 60-80 % populace, mnozí o tom ale vůbec nemusí vědět. Jeho hlavním projevem je opar, který se objeví nejčastěji na rtech, ovšem ne u každého se virus musí projevit.

Jestli jste si někdy dali pusu s člověkem, který měl opar, tak si můžete být téměř jistí, že i ve vašem těle se uhnízdil virus herpes simplex druhého typu. Není ale nutné kvůli tomu jakkoli propadat panice. Herpes labialis, jak se říká oparu, nevzniká následkem prvního kontaktu nebo nákazy, jedná se o projev reaktivace. A zatímco u některých lidí k tomu dojde, u jiných se nemusí objevit celý život.

Není úplně možné sám ovlivnit, zda k reaktivaci dojde, či nikoli. Roli tu samozřejmě hraje buněčná imunita jedince, kterou člověk může podporovat základními principy zdravé životosprávy. Na druhé straně spouštěčů může být několik.

Výsev oparu může způsobit slunce, vysoké teploty, které mají vliv na množení viru a zvýšení virové nálože, se kterou se imunitní systém nemusí tak dobře vypořádat, takže dojde k reaktivaci. Lze se bránit balzámy na rty, které mají ochranný UV faktor alespoň 30 až 50, a je dobré mít doma v zásobě léčiva, která lze aplikovat ihned, pokud máte pocit, že se opar začíná dělat.

Opar se léčí lokálně pomocí virostatik, která jsou volně dostupná v lékárnách a aplikují se až pětkrát denně. Obsahují mnohdy antiseptické roztoky, preparáty se zinkem, sírou či s botanickými výtažky. Dostupné jsou v nejrůznějších formách a záleží na preferenci. „Třeba hydrokoloidní gely a náplasti jsou účinné ve fázi hojení, kdy připravují podmínky pro vlhké hojení ran a částečně mohou opar maskovat a zamezují mechanické traumatizaci,“ radí dermatoložka Kristína Balko, po čem sáhnout.

Host MUDr.ování: MUDr. Kristína Balko

Vystudovala obor Všeobecné lékařství na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po promoci v roce 2018 nastoupila na Kožní oddělení Oblastní nemocnice Mladá Boleslav a následně na Dermatovenerologickou kliniku 2. LF UK a Fakultní nemocnice Bulovka. V současné době působí v Laserovém centru Anděl.

Foto: Seznam Zprávy

Kristína Balko

Člověk se musí smířit s tím, že než se opar zahojí, trvá to zhruba sedm až deset dnů. Během té doby by se měl vyvarovat dalšího přenosu. „Nikoho nelíbat, nesdílet ručníky, nádobí, které může také působit jako zdroj nákazy,“ varuje Kristína Balko. Upozorňuje také, že pro nanášení léčiva je nejlepší používat vatovou tyčinku a dobře si mýt ruce, aby se nákaza nedostala i na jiné části těla.

Důležité je také vyhýbat se kontaktu s novorozenci, lidmi s oslabenou imunitou či atopickým ekzémem, protože tu může dojít ke komplikovanému průběhu onemocnění.

O jaké komplikace se jedná, kterým potravinám se vyhýbat a může se opar udělat jen jednou za život? Více si poslechněte v novém dílu podcastu MUDr.ování, jehož hostem byla dermatoložka Kristína Balko.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované