Hlavní obsah

Do důchodu bez důchodu? Seznam Zprávy vyzpovídaly ministra i opozici

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Speciálem Seznam Zpráv na VŠE provázela Marie Bastlová (podcast Ptám se já) a Václav Dolejší s Lucií Stuchlíkovou (podcast Vlevo dole). Hostem byl mimo jiné ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Reklama

Článek

Vláda se pustila do důchodové reformy, podcasty Ptám se já a Vlevo dole si proto v rámci speciálního natáčení Seznam Zpráv na VŠE v Praze pozvaly ministra práce Mariana Jurečku (KDU-ČSL) a stínového ministra Aleše Juchelku (ANO).

Kabinet Petra Fialy (ODS) se pro reformní úpravy penzijního systému rozhodl kvůli stále prohlubujícímu se deficitu systému důchodového pojištění, který se má do největších problémů dostat po roce 2030. Podle plánů vlády by změny v penzijním systému měly stát na úpravách výpočtu věku odchodu do důchodu, změně valorizací penzí a úpravách předčasných důchodů. Součástí je i podpora a úprava penzijního připojištění nebo podpora práce v důchodovém věku.

Změny má Sněmovna projednávat v následujících měsících. Jak se mají lidé na důchod zajistit a jaké podmínky jim k tomu vytvoří stát? A kde by opozice vzala finance na udržení stávajícího důchodového systému?

„Ty úpravy ho (důchodový systém, pozn. red.) stabilizují ve výhledu příštích 30 až 40 let. V tento okamžik jsou politicky a společensky maximum možného. Když neuděláme nic, tak v roce 2050 bude důchodový systém v deficitu minus zhruba 350 miliard korun ročně. Když uděláme všechny tyto změny, tak se dostaneme do deficitu, který bude zhruba kolem 135 nebo 140 miliard korun ročně,“ zdůraznil šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jurečka: Chystáme motivace za výchovu dětí.Video: Marie Bastlová, Seznam Zprávy

Součástí proměny důchodového systému v Česku musí být podle ministra i podpora rodičů a pečujících osob.

„Důchodová reforma poprvé říká, že čas, který bude rodič investovat a bude se věnovat výchově dětí, není časem, který znamená upadání do chudoby, ale je to oceněno minimálně hodnotou průměrné mzdy v tom daném roce, kdy člověk buď vychovává děti, nebo se věnuje osobě blízké,“ řekl ministr.

Opoziční strany ale vládní plány kritizují. Nelíbí se jim zejména zpomalení valorizace a zpřísnění podmínek pro předčasnou penzi, které zástupci hnutí ANO opakovaně označili za ožebračování důchodců.

Juchelka: Koalice jde na důchody místo od hlavy od ocasu. Není to reforma.Video: Marie Bastlová, Seznam Zprávy

Podle opozičního poslance a stínového ministra práce a sociálních věcí Aleše Juchelky (ANO) je jeho hnutí připraveno vládu částečně podpořit. Například ve změnách v předčasných důchodech. Zpomalení valorizace ale dál odmítá.

„U mimořádných valorizací změny podpořit nechci. Protože by měly být nahrazeny takzvaným sociálním příspěvkem, čímž vzniká další kvazi sociální dávka. A já nechci ten narativ, že důchody jsou sociální dávkou, do společnosti více vštěpovat. Já nechci rozdělovat společnost,“ reagoval Juchelka.

Reforma důchodového systému, kterou připravila vláda, se bude týkat převážně dnešních padesátníků a mladších. Podcasty Ptám se já a Vlevo dole, které v rámci speciálního natáčení spojily síly, ve Vencovského aule na VŠE v Praze spolu se zástupci vlády a opozice změny penzí nejen důkladně rozebraly, ale odpovídaly také na dotazy z publika, zejména studentů.

+8

Ministr Jurečka neodešel z auly včas, a stal se tak nečekaným aktérem natáčení podcastu Vlevo dole reportérské dvojice Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší.

Jednotlivé rozhovory s Marianem Jurečkou a Alešem Juchelkou najdete nahoře v článku, na našem webu i ve všech podcastových aplikacích. Na speciální díl podcastu Vlevo dole z VŠE se můžete těšit už zítra 26. června.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované