Hlavní obsah

V naříkání a pláči jsme v této bohaté zemi mistři světa, říká ekonom

Hostem Ptám se já byl předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Vláda po týdnech čekání oznámila balíček chystaných úspor, které mají pomoci státnímu rozpočtu. Ekonomové ho spíše vítají, jinak ale zní kritika ze všech stran a odboráři už vyhlásili stávkovou pohotovost. Podlehne kabinet tlaku?

Hostem Ptám se já byl předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl.

Vládní balíček úsporných opatření, který má ozdravit veřejné finance a státní rozpočet, dál vyvolává silné emoce. Podle nejhlasitějších kritiků v čele s opozičním hnutím ANO a odbory jsou plány kabinetu Petra Fialy (ODS) neakceptovatelné. Míří podle nich nejen proti živnostníkům, ale také proti zaměstnancům a jejich rodinám i proti důchodcům. Opozice proto zvažuje další sněmovní obstrukce, odborové svazy zase v pondělí v poledne vyhlásily s okamžitou platností stávkovou pohotovost.

Premiér Fiala označil stávkovou pohotovost za nezodpovědnou a zopakoval, že za návrhy svého kabinetu stojí. Vláda spolu s odborníky z Národní rozpočtové rady (NRR) a Národní ekonomické rady vlády (NERV) považuje konsolidaci veřejných financí za zcela nezbytný krok na cestě k vyrovnanějšímu hospodaření státu, který se v posledních letech každý rok potýká se stamiliardovými schodky.

Vláda proto plánuje v příštím roce uspořit na výdajích a zároveň získat z nových příjmů více než 94 miliard korun. V dalším roce by to pak mělo být zhruba 53 miliard korun. Součástí plánu je mimo jiné seškrtání dotací, snížení sumy na provoz státu i na platy a naopak navýšení daní třeba firmám a lidem s vyšším příjmem i daní z nemovitostí, z hazardu nebo u tabáku a alkoholu.

Jde vládní úsporný balíček správnou cestou? Je dost ambiciózní? A co se stane, když vláda podlehne tlaku a ustoupí?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Já jsem v té menšině, která vládní balíček vítá a chválí a v mezích možností ho považuje za snesitelný a dobrý kompromis, který v zásadě znamená to, po čem my jsme jako nezávislá rozpočtová instituce volali. Tedy abychom brzdili raději dříve a méně, než abychom brzdili v nějaké ostré zatáčce.

7:45 Teď uvidíme nekonečnou přehlídku pláče těch, kteří říkají, že se jich to dotýká, že by se jich to dotýkat nemělo. Já se svým cynismem říkám, že v naříkání a pláči v této bohaté zemi jsme mistři světa, to je náš národní sport. (…) Já to beru jako folklorní debatu, protože nenajdete nikoho, koho se ten balíček byť jen zčásti dotkne, že by řekl, že je to správně.

8:30 Od zástupců médií přes odboráře až po zástupce restaurací a hospod, když dle mého správně vracíme sazbu DPH tam, kde byla a kde má být, to znamená do té základní sazby, tak vždy uslyšíme ten pláč. Myslím, že když se podíváme na ten balíček jako celek, že náklady jsou nějak rozumně rozděleny na celou populaci, že je to přiměřené. Ale záleží na tom, jestli nenastane to zlaté pravidlo, že velbloud je kůň, který prošel legislativním procesem.

11:00 Kdyby bylo jenom po mém, mohli bychom brzdit ještě o trochu víc.

12:00 NERV doporučovala, abychom srovnali zdanění alkoholu, abychom měli i daň na tiché víno. Takže tak trochu mačkám slzu a obávám se, že když jsme se k tomu tématu nedostali teď a neprolomili jsme ho, tak že se k němu řadu dalších let zase nedostaneme.

14:30 Nevylučoval bych, že se k tématu podpory stavebního spoření znovu můžeme dostat. Já osobně jsem hluboce přesvědčen, že tento typ podpory je už neefektivní, nemá v České republice v roce 2023 co dělat. Jsou to peníze, které by stát takto vydávat neměl.

20:00 Je v tom vládním plánu prostor pro ústupky? – Neměl by tam být žádný prostor pro ústupky. Ten balíček obsahuje spoustu drobných položek, které čistíme a které ten systém zaplevelovaly. A pak jsou tam ty velké věci. Pokud je tam něco v těch super malých, v čem by mohl někdo ustoupit a zachovat si tvář, tak mi to nebude připadat jako katastrofa. Ale nechci, aby se to stalo.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované