Hlavní obsah

Je úspěch, že Fiala postavil vládu do Vánoc. A to i díky nám, říká Havlíček

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček /ANO/.

Reklama

Článek

Vládu Petra Fialy čeká už tento týden hlasování o důvěře. Ve Sněmovně má koalice jasnou většinu, a výsledku se tak bát nemusí.

Připravit by se ale měla na ostrou kritiku opozice. Zejména hnutí ANO a jeho politici totiž už teď nenechávají na nových ministrech nit suchou. Jaké hlavní výhrady vůči nové vládě ANO má?

Hostem Ptám se já byl exministr dopravy a průmyslu a obchodu, nyní poslanec ANO Karel Havlíček.

Hnutí ANO zažívá premiéru v opozičních lavicích a nové vládě Petra Fialy (ODS) dává jasně najevo, že mu některé plány nového kabinetu nevoní. Podle Havlíčka ale Babišovi poslanci žádnou soutěž o to, kdo bude k nové vládě kritičtější, rozhodně nemají. „To, že se popíchneme je normální. Když se podívám za co všechno nás – a v jaké situaci – kritizovala opozice, myslím, že jsme v tomhle ještě docela rozumní,“ komentoval Havlíček.

On sám se přitom v posledních dnech postavil kriticky například k programovému prohlášení, se kterým bude ve středu Fialův kabinet žádat Sněmovnu o důvěru. Podle něj prohlášení vůbec neřeší tři základní problémy, které si vláda vytyčila k řešení – koronavirovou epidemii, inflaci a růst cen energií.

„V prohlášení nevidím, jak řešit tyhle tři oblasti. O energetice tam není skoro nic kromě dlouhodobých řešení. Ke covidu je tam, že se s ním musíme naučit žít. U inflace jsem také nenašel řešení. Je to hodně o obecných frázích, ale nevidím, jak by se mělo lepšit to, co by vláda chtěla,“ kritizoval. Především v oblasti řízení pandemie by podle něj lidé chtěli vědět, jaké kroky vláda připravuje. „Pokud je řečeno, že se musíme naučit s covidem žít, musí být vysvětleno, s jakým scénářem počítat. Zda to budou nějaká režimová opatření či povinnost se očkovat u nějakých skupin a tak dále,“ řekl.

Jako ambiciózní naopak Havlíček vnímá plán vlády na ušetření 80 miliard v přepracovaném rozpočtu: „Vzhledem k tomu, jak se situace vyvíjí od začátku roku, nemyslím, že se vládě podaří tolik seškrtat,“ dodal.

Exministr a bývalý vicepremiér také odmítá tvrzení, že by nový premiér Petr Fiala byl úspěšnější než Andrej Babiš přinejmenším v tom, že se mu podařilo prosadit kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) navzdory výhradám prezidenta Miloše Zemana. Podle Havlíčka Babiš v minulosti o ministerských kandidátech, které Zeman odmítl jmenovat, nebyl nikdy sám přesvědčen a snažil se pouze vyjít vstříc koaličnímu partnerovi.

„Nesporně je ale úspěch, že se Petrovi Fialovi podařila do Vánoc postavit vláda, jako pětikoalice to neměli jednoduché. Je to i díky docela rozumné opozici. I díky nám, že jsme nic neblokovali,“ dodal Havlíček.

Jakou opoziční politiku bude hnutí Andreje Babiše zastávat? A neselhala minula vláda při jednání zařazeni jádra mezi zelené zdroje energie?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované