Hlavní obsah

Nakupujte jen ve slevách, ceny tak půjdou dolů, vyzývá ministr Nekula

Hostem Ptám se já byl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Spory o vládní konsolidační balíček pokračují. Velkou část úspor má přinést i snížení dotací z Ministerstva zemědělství. Skutečně to nebude mít na zemědělce výrazný dopad, jak slibuje šéf rezortu? A proč mají mít vinaři výjimku?

Hostem Ptám se já byl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Vláda chce v rámci úsporných opatření na dotacích celkově ušetřit 54,4 miliardy korun, z toho přes 45 už v příštím roce. Rezort zemědělství má snížit dotace o více než deset miliard korun. Škrty ale podle ministra velké potravinářské podniky neohrozí.

„Škrty se týkají národních neinvestičních dotací, zejména pro velké podniky. Dotace nemají sloužit pro zvyšování zisku velkých podniků, proto jsou úspory zejména u těchto dotací. Podpora pro oblast zemědělství bude nadále směřovat zejména do investic, které zajistí rozvoj a modernizaci našeho zemědělství,“ vysvětlil Nekula.

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

2:40 Lidovci o sobě říkali, že budou sociálním svědomím vlády Petra Fialy. Hlavně vaším tlakem zůstala zachována výjimka na tiché víno, co je na tom sociálního? – Všechny vinařské státy mají nulovou spotřební daň. A ta situace, kdy v České republice část té spotřeby dovážíme, je i v jiných státech. Takže pokud bychom zavedli spotřební daň na tiché víno, tak bychom vytvořili hendikep pro moravské a české vinaře.

4:30 Způsobili bychom nerovnováhu. Mezi dováženým krabicovým vínem a kvalitním vínem od moravských nebo českých vinařů by se rozevřely nůžky tak, že by to naše víno bylo ještě dražší než ta levnější dovážená. Takže bychom stimulovali spotřebitele, aby dávali přednost dováženým vínům. – Ale to přece není pravda. Sedmička vína by zdražila bez ohledu na to, jestli je domácí, nebo zahraniční, v případě zavedení spotřební daně každá o 18 korun. – Matematicky ano, ale z hlediska chování spotřebitele, který v určitém okamžiku začne více hledět na cenu vína než na jeho původ, a to by hendikepovalo místní producenty.

7:00 Jinými slovy, moravská vína jsou moc drahá a nenašla by odbyt. – Ne. Vlivem koronaviru, kdy byly zavřené restaurace, hotely a nebyl odbyt, spousta vína nenašla cílového spotřebitele. Takže my tady máme zhruba na rok a půl dopředu zásobu vín z předchozích let. A vlivem krize lidé tolik neutrácí, takže dochází k dalšímu poklesu už třetí rok za sebou. A nejen moravští, ale i čeští vinohradníci měli problém s odbytem hroznů, protože vinaři měli spoustu zásob vína z předcházejících let. Hrozny se nakonec podařilo udat. – Takže jste zkrátka zvážili i to, aby se vinařům tyto zásoby podařilo prodat. – Přesně tak.

8:00 A je šťastné, že v zemi, která má problém s konzumací alkoholu a schvalujeme si tady koncepci na boj s alkoholismem, se vláda dohodne na tom, abychom dopili zásoby moravského vína? – Je potřeba se na to podívat v detailu. A víno nehraje prim v konzumaci alkoholu. – Je to alkohol? – Ano, ale my jsme v rámci EU zhruba deset procent pod průměrem v konzumaci vína. (…) Všeho moc škodí, když si dám dvě deci vína, je to v pořádku. Když vypiji dvě lahve vína, je to špatně. – Víte ale, na co jsem narážela? Vy to i uvádíte na twitteru, že trocha vína nikomu neublíží. Skutečně to jde ruku v ruce s bojem vlády s tak závažným problémem? – Nepodporuji alkoholismus, podporuji kulturu vína, vinohradnictví a celé to, co s tím souvisí. To znamená, že dvě deci neuškodí, ale pokud někdo propadne alkoholu, tak už je mu jedno, co pije. Pokud se chce někdo opíjet, pije krabicové víno, ne kvalitní víno.

14:30 Takže víno dostalo přednost před rodinami? – Tak to není, takto to vůbec nebylo formulováno. – Ale ty částky v rozpočtu tomu odpovídají. Kdybyste zavedli spotřební daň na tiché víno, tak jste mohli zachovat školkovné, slevy na manželky i slevy pro studenty. – Ale o tom to není. Pokud bychom zavedli spotřební daň na tichá vína, tak by to vyvolalo obrovské náklady i na straně státu. – Proč? – Protože ten výběr s sebou nese náklady.

17:30 Je nějaká šance, že byste ustoupili, že byste zavedli daň na tiché víno? – Jak už jsem řekl hned, když se toto téma objevilo, ani náhodou.

18:00 Mohl byste prozradit, kterých dotačních programů se dotknou plánované škrty? - Když jsme to probírali na vládě, tak jsem šel po jednotlivých položkách a týká se to celé kapitoly. My jsme se na vládě dohodli, že dokud nebude sestaven rozpočet na rok 2024, tak nebudeme zveřejňovat detaily za jednotlivé rezorty.

21:00 My jenom napravujeme určité vychýlení v dotačním systému, aby se dostalo na všechny segmenty, všechny skupiny a velikosti. – Takže i ti velcí budou dál dostávat dotace, pokud splní podmínky. – Ano. My potřebujeme i velké podniky přimět, aby lépe hospodařily v krajině. Ony na ty dotace dosáhnou, ale musí splnit určitá kritéria.

27:00 Vaše téma jsou ceny potravin, nedávno jste propagoval akci na mouku v Lidlu, je toto způsob vystupování ministra, který už je za hranou? – Je to na hraně, to uznávám, ale účel světí prostředky. Já jsem cílil na to, abychom maximálně zviditelnili situace, kdy řetězce snižují ceny potravin. Je potřeba jít čas od času na hranu. Ten efekt se nám dostavil, zaznamenali jsme meziměsíčně výrazný pokles cen potravin. Samozřejmě, nemůžu se chlubit, že je to jen můj výsledek. Já jsem nepřímými nástroji motivoval obchodníky.

28:21 A kolik stojí ta mouka v Lidlu dnes? - Ta cena se pohybuje. Motivuji spotřebitele: Nakupujte primárně ve slevách, protože ty slevy by měly být normálními cenami. A to, co se tváří jako normální cena, jen zkresluje situaci. Pojďme všichni nakupovat srovnatelné zboží jen v akcích, a tím přimějeme obchodníky, aby cena šla dolů.

29:00 Není to nedůstojné ministra?  Nedávno jsem propagoval levný cukr přes Rohlik.cz a to nemělo takový ohlas. – Takže to budete dělat dál? – Nemám problém pochválit obchodní řetězec, který třeba pomůže s prodejem jablek, cibule, brambor od českých a moravských zemědělců.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované