Hlavní obsah

Moderátor: Kauza Obzinová nahlodala reputaci rozhlasu. Čekáme, co bude dál

Foto: Profimedia.cz

Jitka Obzinová dělala chyby, které jdou proti principům novinařiny, vysvětluje moderátor ČRo Plus Bumba, proč by se neměla stát šéfkou zpravodajství Českého rozhlasu.

Reklama

Článek

Český rozhlas má za sebou horké dny. Poté, co se jeho generální ředitel René Zavoral pokusil dosadit na klíčový post šéfky zpravodajství bývalou novinářku Jitku Obzinovou, se totiž vzbouřili zaměstnanci a spolupracovníci radia. Ředitel proto nakonec ustoupil. Zvítězila redakce nad vedením?

Hostem Ptám se já byl moderátor Českého rozhlasu Plus Jan Bumba.

„Nepočítal jsem, že by se to mohlo takhle otočit a že by takhle rychle mohlo dojít k revizi ze strany generálního ředitele. Myslel jsem, že bude trvat na své volbě z principu,“ řekl Bumba, který byl jedním ze signatářů otevřeného protestního dopisu pracovníků rádia.

Otevřený dopis proti rozhodnutí Reného Zavorala podepsalo víc než 600 lidí, už v pátek proto Zavoral oznámil, že Obzinová od ledna nenastoupí. V úterý situaci vysvětloval zaměstnancům s tím, že neudělal chybu a že chtěl dát Jitce Obzinové druhou šanci. Mezi tím také oznámil, že prozatímním ředitelem zpravodajství se stane dosavadní šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan.

Je tím ale celá kauza u konce? „Z pohledu generálního ředitele by to byl vítaný výsledek, z pohledu zaměstnanců a lidí, kteří protestovali, je tam stále porce očekávání, nejistoty a dohadů, co se stalo a proč se to stalo. Zároveň doznívá jistá euforie, že se povedl takovýto krok a myslím, že v lidech je i trochu hrdosti, že se takhle dokázali ozvat,“ vysvětlil moderátor. „Uvidíme ale, co bude následovat, jak se bude vybírat šéf zpravodajství a určitě jsou ještě další věci, které bychom rádi slyšeli,“ dodal.

Mezi zaměstnanci se ale dál vede debata o tom, zda Zavoral nepoškodil dobrou pověst veřejnoprávního média, když chtěl na ředitelský post uvést právě Obzinovou. Ta má za sebou nepříjemnou kauzu ze září 2015, kdy vedla zpravodajství na TV Prima. Tehdy ji uniklá nahrávka z porady usvědčila, že aktivně nabádala své podřízené, aby úmyslně manipulovali se zpravodajstvím o uprchlické krizi.

„To je jedna z věcí, kterou si musíme v rámci Rozhlasu vyříkat. Že zaznělo jméno Obzinové a uvažovalo se o ní jako ředitelce zpravodajství, myslím, reputaci trochu nahlodalo. Hned jsem slyšel spekulace, proč se to stalo a komu to může být úlitba. Nebo, zda to souvisí s prezidentskou volbou. Už jen, že se tohle vyrojí, je podle mě risk s pověstí Českého rozhlasu,“ kritizoval Bumba.

Ohrozí zpravodajství rozhlasu plánované úspory a škrtání v rozhlasu? A jak moc René Zavoral a jeho kroky v čele rozhlasu ohrožují reputaci veřejnoprávního média?

Na toto i další otázky se ptáme v podcastu Ptám se já, který si můžete pustit v audiu na začátku článku nebo ve svých podcastových aplikacích.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované