Hlavní obsah

Ruská novinářka: Neviňte nás za Putina. Dělali jsme vše, abychom ho zastavili

Odvážní jsou lidé na Ukrajině nebo ti, co protestují v ruských ulicích, říká zástupkyně šéfredaktora Echa Moskvy Tatiana Felgengauer (Ilustrační foto)..Video: Veronika Sedláčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Ruské úřady od minulého týdne zrušily činnost nezávislých liberálních médií a zablokovaly některé sociální sítě. Až 15 let vězení bude nově v Rusku hrozit za lživé zprávy o ruské armádě. Jak složitá je situace pro novináře, kteří se snaží ruským občanům přinášet nezávislé informace?

Hostem Ptám se já byla zástupkyně šéfredaktora Echa Moskvy Tatiana Felgengauer.

Liberální nezávislá média v Rusku – internetová televize Dožď a také rozhlasová stanice Echo Moskvy – musela v minulém týdnu zastavit svou činnost. Zablokovaly je ruské úřady a stanice Echo Moskvy dokonce oznámila svůj konec.

Bez práce je tak nyní zástupkyně šéfredaktora rozhlasové stanice Tatiana Felgengauer, která se už v minulosti podílela na protestech proti zmanipulovaným volbám a je dlouhodobě terčem útoků ruského režimu ze strany státní propagandy.

Tatianu Felgengauer v roce 2018 zařadil časopis Time mezi osobnosti roku. Před pěti lety ji přepadl přímo v redakci ozbrojený muž a pobodal ji do krku a ona se přesto okamžitě, jak to bylo možné, vrátila k práci a znovu začala vysílat. A podobně přistupuje i ke zrušení stanice Echo Moskvy – dál publikuje videa na svém youtube kanálu a snaží se ruským občanům radit, jak se vyhnout dezinformacím a pracovat s nezávislými zdroji mimo kanály ruských státních médií.

Její práce je o to těžší po tom, co dolní komora ruského parlamentu koncem minulého týdne uzákonila tresty za šíření dezinformací a lživých zpráv o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k sankcím. Hrozí za ně až 15 let vězení a podle Felgengauer zatím ani novináři, ani běžní občané nemají ponětí o tom, jak bude zákon vymáhán.

Jak neprostupná je informační blokáda v Rusku? A jak se lidé, kteří o to stojí, dostávají k ověřeným zprávám?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu, audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:30 – Cenzura je silnější a silnější. Blokována jsou dokonce i lifestylová média – například včera bylo zablokováno několik webů, které píšou hlavně o divadle, vztazích nebo restauracích. A dokonce i ta média, která se rozhodla na chvíli zastavit svou činnost kvůli novému zákonu, byla zablokována. A každý den zjišťujeme, že další a další média – a to ne pouze celostátní, ale i regionální – všechna tato média jsou blokována nebo musí zastavit provoz.

4:30 – My zatím nevíme, jak může být nový zákon používán proti médiím, ale bohužel, my už žádná nezávislá média nemáme. Protože jsme zablokováni nebo zavřeni. Nicméně pokud chcete získat nějaké informace o této válce, můžete použít VPN nebo si můžete přečíst některá média jako Mediazona nebo Meduza nebo můžete sledovat YouTube – například já se tam snažím pokračovat ve své práci na svém vlastním kanálu. Samozřejmě můžete najít nějaké informace na sociálních sítích různých novinářů a pokud umíte anglicky, můžete najít informace i v zahraničních médiích.

6:30  Bohužel, naše rozhlasová stanice byla kompletně umlčena. Správní rada rozhodla, že naše rádio ukončuje činnost. Začali dávat zaměstnancům výpovědi. Takže od pátku jsem nezaměstnaná.

8:00 – Dál používám svůj youtube kanál. Snažím se sdílet své dovednosti. Takže učím lidi, jak pracovat s informacemi. Pracuju v rozhlasovém zpravodajství 18 let, takže mohu lidem poradit, jak hledat některé informace, jak poznat fake news, jak se naučit být objektivní. Protože my už nemáme žádná nezávislá a profesionální média. Lidé se teď musí naučit, jak hledat informace sami. Takže se to snažím vysvětlovat a dělám také rozhovory s různými odborníky. Ne jenom o fake news, například dnes budu mít rozhovor s velmi dobrým právníkem, který může vysvětlit vše okolo toho nového zákona. Protože musíme dělat, co můžeme, abychom chránili lidi, kteří jsou proti této hrozné válce. Protože tady je každý v nebezpečí kvůli svému pohledu na svět, kvůli snaze mluvit, říct pravdu. Snažím se proto nabídnout rady těm, kdo chtějí protestovat nebo třeba jen říct něco o té strašné válce.

10:00 – Může pro vás být nebezpečné, když nabízíte rady nebo informace, jak pracovat s nezávislými zdroji, nebo mluvíte o tom, co je to manipulace a propaganda? Myslím, že ne zrovna nebezpečné, protože to není o pohybech ruské armády. Já tedy opravdu nevím, jak chtějí používat ten nový zákon, ale jsem si jistá, že já ho neporušuji. Nedělám nic špatného. Je ale pravda, že v Rusku už neexistuje právo ani spravedlnost… Ale mám pocit, že musím dělat to, co dělám. Takže zatím jsem tady a budu se snažit dělat, co můžu. Tohle je to, co zbylo z mojí profese, nemůžu dělat nic víc. Co jiného bych měla dělat?

11:00  Vidím, že lidé vyrazili do ulic, aby řekli „ne“ této hrozné válce. Tisíce jich byly zadrženy, byli byti na policejních stanicích a je to příšerné. Všichni tito lidé jsou neuvěřitelně odvážní. Myslím ale, že je tu i hodně těch, kterým na Ukrajině vážně záleží a kteří tuto válku nechtějí. Ale hádám, že hodně lidem v Rusku na tom nezáleží, žijí si svoje životy a nepřejí si, aby po nich kdokoliv cokoliv chtěl.

14:00 – Samozřejmě hodně lidí v Rusku je obětí ruské propagandy, protože tyto lži poslouchají už mnoho, mnoho let. A jak víte, Ukrajina byla hlavním tématem všech propagandistických pořadů v Rusku. Myslím, že od roku 2014, tedy po Krymu, mluvily jenom o Ukrajině. A bohužel, teď tu máme výsledek.

15:00 – Kreml si myslí: Všichni nás podporují a kdo nás nepodporuje, je nepřítel státu. A myslím, že Kreml má za to, že my jsme někým placeni. Takže nevěří, že lidé jsou opravdu proti této válce. Takže pro Kreml nic neznamenáme.

17:00 – I vy jste byla cílem ruské propagandy, vinili vás z toho, že pracujete pro zahraniční zpravodajské služby nebo cizí státy. Před pěti lety jste dokonce byla pobodána, a to přímo ve vaší redakci… Nebojíte se od té doby pracovat jako novinářka? Ne, tohle je moje profese, můj život. Pokud se bojíte, nemůžete být novinářka, zvláště v Rusku. Samozřejmě se bojím. Bojím se o své rodiče, svoji rodinu nebo i svoje kočky, protože nevím, kdo by je krmil, kdyby mě zatkli. Asi to ani neumím vysvětlit, protože pro mě je to velmi jednoduché – chtít mluvit pravdu. Nedokážu vám říct, proč pokračuju v tom, co dělám. Je to prostě mojí součástí. A je to velmi běžná věc.

18:00 – Neříkejte, že jsem statečná. Jsem jen novinářka jako vy, jako spousta našich kolegů. Odvážní jsou lidé na Ukrajině nebo ti, co včera protestovali v ruských ulicích. Já jsem jen novinářka a dělám vše pro to, abych si udržela všechny své profesionální schopnosti – tedy být objektivní a nazývat tuto hroznou válku válkou, ne speciální operací. Nejsem odvážná. To je jen moje práce.

20:00  Nechci opustit svoji zemi. Cítím, že by to bylo špatně. Ale bohužel nevím, jak mohu chránit svoji rodinu nebo sebe. Teď jsem v Moskvě a nechci odejít. Je to velmi zvláštní, protože když zůstanu tady v Moskvě, vím, že jsem nepřítel státu a vlády a prezidenta… Ale když zemi opustím, budu pro mnohé lidi okupant, agresor a také nepřítel, protože jsem Ruska. Co je pro mě tedy lepší? Nemám na výběr, jsem nepřítel pro každého. Pro celý svět i pro svoji zemi. Nemám na výběr, nemám žádné možnosti. Mohu jen dál pracovat…

21:00  Chci všem vzkázat: Prosím, neviňte všechny Rusy za tuto válku. Je tady spousta skvělých lidí, kteří dělají všechno pro to, aby zastavili Putina. Tito lidé byli ve vězení, nebo museli opustit své domovy. Prosím, neviňte je. Tohle celé je o Vladimiru Putinovi a jeho režimu. Pokuste se podpořit tyto lidi, kteří udělali všechno pro to, aby ho zastavili. A musím ještě říct, že se za tuhle válku upřímně omlouvám. Vím, že jsem udělala vše pro to, abych ji zastavila. Ale selhala jsem. A je mi to líto.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované