Hlavní obsah

Šťastný podcast: Hledáme nové Nagano a nejlepší české politiky na sítích

Foto: Michal Šula

Šťastný podcast o národní hrdosti.

Reklama

Článek

Jako země máme rozhodně být na co hrdí. Vyhráli jsme Nagano a… a co dalšího jsme vlastně po rozpadu Československa dokázali? Jak jsme se prosadili ve světě? Už se nad těmito otázkami nemusíte dál zamýšlet, protože jsme tady my, abychom vám je zodpověděli.

„Já jsem byl na Česko hrdý hodněkrát. Třeba když vyhrál Oscara film Kolja, což byl obrovský úspěch Jana Svěráka a Zdeňka Svěráka,“ říká Jindřich Šídlo, „což je vlastně takový film o Konstantinovi,“ dodává ironicky.

„Když už jsme u kinematografie, tak myslím, že vrchol českého příspěvku světovému filmu byla bezpochyby role Dany Morávkové ve filmu Van Helsing. I na to můžeme být právem hrdí,“ přikyvuje Konstantin Sulimenko.

„A tím pádem nesmíme zapomenout ani na Marka Vašuta ve filmu Blade II,“ připomíná Ondřej Lasák.

Ale nejen v kinematografii můžeme najít nové české Nagano.

„V roce 2006 vyhrála Miss World Taťána Kuchařová. To byl náš velký národní úspěch. A dokonce jsme se umístili šestí na jedné Eurovizi, to je skoro jako vítězství,“ připomíná Sulimenko.

Seznam Zprávy na Národní třídě

Foto: Seznam Zprávy

Seznam Zprávy budou 17. listopadu na Národní třídě.

Přijďte 17. listopadu k Paláci DRN na Národní třídě a sledujte svoje oblíbené podcasty živě.

Dvojí obrat Terezy Hyťhové

I ve druhé polovině, kterou tradičně věnujeme sociálním sítím, jsme tentokrát hledali. Ale místo důvodů k národní hrdosti to byly v této části ty nejlepší z nejlepších českých politických příspěvků na sociálních sítích za minulý rok. Protože i ty podle nás tvoří národní identitu a je dobré si je připomenout.

„Jednou z nejlepších událostí sociálních sítí je facebookový prosíček exposlankyně SPD Terezy Hyťhové. Ta nejdřív v roce 2020 napsala: ‚Já, Tereza Hyťhová, ukončuji členství v SPD‘ a označila SPD za podnikatelský projekt, načež vstoupila do Trikolory. Letos ale vzala dalším facebookovým příspěvkem svoje slova zpět. A mě napadá, nesouvisí to třeba s tím, že Trikolora podepsala s SPD memorandum o spolupráci? Kdo ví,“ krčí rameny Tereza Povolná.

„Mně by bylo Terezy Hyťhové až líto, kdyby to nebyla Tereza Hyťhová,“ glosuje Jindřich Šídlo, „protože si o ní myslím, že je buď úplně tupá, nebo typ člověka, na který lze použít jen slovník Mirka Topolánka. Jeden příklad, proč to tak je: o lidech, kteří rasisticky uráželi děti ze Základní školy Plynárenská, napsala, že je vlastně chápe.“

V žebříčku nejlepších příspěvků se Tereza Hyťhová ale umístila až na čtvrtém místě. Kdo obsadil medailové pozice? A kdo naopak zcela propadl? I to se dozvíte v dnešním Šťastném podcastu. Pustit si ho můžete v přehrávači v samotném úvodu článku.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované