Hlavní obsah

Šťastný podcast: Psychotesty pro myslivce a Okamuru? Zbraně pošukům nepatří

Foto: Seznam Zprávy

Šťastný podcast o zbraních a obstrukcích.

Reklama

Článek

Jak jsme říkali v aktuálním díle Šťastného pondělí, Česko je – ač si to možná neuvědomujeme – ráj pro majitele zbraní. Říkají to dokonce i mezinárodní žebříčky, podle kterých jsme pro držení střelných zbraní druhou nejlepší zemí hned po USA.

„A to je potřeba dodat, že tato analýza je z roku 2014. Od té doby se naše zákony nejen že nezpřísnily, ale dali jsme si článek o právu na držení zbraní dokonce do ústavního pořádku, čímž jsme si ústavu, respektive listinu, touhle hovadinou úplně zaplevelili,“ připomíná Jindřich Šídlo.

A zatímco v některých věcech je být světově na druhém místě hned za Spojenými státy určitě dobrá věc, někdy je takové umístění na pováženou. A tak si dnešní Šťastný podcast pokládá otázku: jak by se podle nás a našich ideálů dala zbraňová legislativa upravit tak, abychom se v tomto nešťastném žebříčku propadli o něco níž?

„Udělal bych to, co mají v Anglii, která je skoro kompletně odzbrojená. Nedává mi smysl, když mají civilisté víc zbraní než armáda i policie. Ale především bych se nechtěl se zástupci zbraňové lobby hádat, především proto, že mají zbraně,“ říká Šídlo.

„Já bych se především zaměřil na regulaci typů zbraní, které si můžete koupit, především ve vztahu k té činnosti, ke které ji potřebujete. Nedává mi smysl, aby si sportovní střelec mohl koupit samonabíjecí pušku. Plus si myslím, že by policie měla mít právo odebrat člověku zbraň, když se chová nestandardně, a to i před tím, než proběhne nějaké právní řízení. A to teď moc nejde,“ přisazuje si Ondřej Lasák.

Svůj pohled připojuje i Konstantin Sulimenko: „Já jsem nejméně radikální, já bych neomezoval možnost pořízení zbraně pro sebeobranu, ale líbí se mi systém, který je třeba v Německu či ve Švédsku, kde nemáte na koupi zbraně automatický nárok. A ještě jedna poznámka, kterou říká i plukovník Otakar Foltýn: teď je ta debata pod vlivem emocí a je dobře, že se nový zákon bude projednávat, až emoce trochu pominou,“ dodává scenárista Šťastného pondělí, který jako jediný připouští, že by si pořídil zbrojní průkaz.

Ještě víc o zbraních, zbraňové legislativě, a dokonce i zcela vážný rozbor nebezpečnosti myslivců s flintou si poslechněte v první části Šťastného podcastu.

Není rekord jako rekord

Zatímco Tereza Povolná je stále na cestě kolem světa, probíral i tentokrát Šťastný podcast novinky ze sociálních sítí. Tam se minulý týden řešil především výkon Tomia Okamury, který překonal sám sebe a stal se (znovu) držitelem českého rekordu v nejdelším projevu ve Sněmovně. Jenže nejlepší na světě určitě není – a v tom, kdo drží světový rekord, se plete i Václav Moravec.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Tomio Okamura – držitel lokálního rekordu v délce sněmovního projevu.

„Já bych chtěl Václava Moravce opravit, není pravda, že nejlepší projev měl v roce 1957 Strom Thurmond. Tento rekord padl v texaském senátu v roce 1977 a činí 43 hodin, do čehož má Tomio Okamura ještě hodně daleko,“ podotýká Jindřich Šídlo.

„Nicméně na CNN říkal, že má nejvyšší možnou hladinu testosteronu, takže by i tohle určitě zvládl,“ oponuje Sulimenko.

„Každopádně do Guinnessovy knihy rekordů, jak mu někdo vnuknul, se určitě nedostane, ale taková agentura Dobrý den z Pelhřimova, ta mu to určitě ráda zapíše,“ uzavírá Šídlo.

Poslechněte si celou epizodu Šťastného podcastu v přehrávači v úvodu článku.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované