Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Česko je ráj pro majitele zbraní. Teď se to změní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Šťastné pondělí o zbraních.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Shutterstock.com, ČTK, Youtube.com, Profimedia.cz

 

Reklama

„Máme nejlepší zbraňovou legislativu na světě,“ ujišťovali nás opakovaně někteří politici i lobbisti. Jak se ale ukázalo na sklonku minulého roku, evidentně to není pravda. Teď vláda plánuje aspoň částečně zákony vylepšit.

Článek

Abyste mohli legálně držet v Česku zbraň, potřebujete zbrojní průkaz. Ten sice není lehké získat, ale jakmile to zvládnete, můžete si koupit téměř jakoukoliv zbraň, na kterou si vzpomenete – klidně třeba pistoli s tlumičem nebo útočnou pušku.

Mezi Čechy je tak teď už více než milion zbraní, dvakrát víc než před pětadvaceti lety. A víc než má k dispozici policie i armáda dohromady.

Svou zbraň u sebe podle některých průzkumů každý den nosí víc než 40 tisíc Čechů. Což je zhruba stejně jako je obyvatel Chomutova –⁠ a upřímně vám říkám: plně ozbrojeným Chomutovem se opravdu procházet nechcete.
Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí

Česko je pro držitele zbraní až tak skvělé, že nás vlivný časopis Guns & Ammo označil za druhou zbraním nejpřívětivější zemi na světě, hned za Spojenými státy. A to se dokonce stalo předtím, že se lobbistům podařilo zcela zbytečně prosadit do ústavního pořádku právo na držení zbraní.

Po tragédii na Filozofické fakultě UK se ovšem opět začalo mluvit o novele zákona o zbraních, která už nějakou dobu leží ve Sněmovně. A i když zdaleka není dokonalá, přináší aspoň některé pozitivní změny. Co přesně se změní a jestli to stačí na to, aby se předešlo dalším podobným událostem, to vám řekne Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí.

Přečtěte si Šťastné slovo:

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované