Hlavní obsah

Šťastný podcast: Senioři, podpůrci eutanázie a UFO. Koho pošlete do Bruselu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Šťastný podcast o eurovolbách.

Reklama

Článek

Koho můžete volit, když nechcete velké strany, a jaké novinky hlásí mladí v ODS, o tom je dnešní Šťastný podcast ve složení Jindřich Šídlo, Konstantin Sulimenko, Tereza Povolná a Ondřej Lasák.

Volby do Evropského parlamentu jsou specifické v mnoha ohledech. Jednak pro zisk volebního příspěvku ze státní kasy stačí pouhé jedno procento hlasů, což při tradičně nízké volební účasti znamená, že vás musí volit jen asi 24 tisíc lidí. Specifické jsou ale třeba také tím, že oproti volbám do Poslanecké sněmovny můžete kroužkovat pouze dva ze svých kandidátů. A u některých stran se ani to nedoporučuje.

„Když si vezmeme koalici SPOLU, tak v té se naprosto zakázalo kroužkování nejpozději od zcela dobrovolného odchodu Hayata Okamury z kandidátky. Pokud někoho vykroužkujete a ten člověk se tam dostane třeba nedejbože na úkor Saši Vondry, tak ho najdou mrtvého. Takže to prosím vás nedělejte,“ apeluje Konstantin Sulimenko.

„Ale myslím, že se zrovna Alexandr Vondra nemusí bát, zvlášť jestli Marek Benda opět rozešle SMS na jeho podporu, jak to udělal už minule, když se do parlamentu dostal z nějakého 15. místa. Na druhou stranu koalice SPOLU je dobrý příklad, protože tam si můžete na jedné kandidátce zvolit v podstatě jakýkoliv názor, takže jestli u něčeho váháte, můžete to takhle vyvážit,“ glosuje Jindřich Šídlo.

Pusťte si i Šťastné pondělí o eurovolbách

I u ostatních stran a hnutí má kroužkování některé zásadní problémy, o kterých vám řekneme víc v podcastu. A stejně tak poradíme, pokud si neumíte vybrat ani mezi všemi rozličnými jmény v rámci zavedených stran, které kandidují, a potřebujete se poohlédnout po nějaké alternativě.

„Můžete si vybrat například koalici vedenou Hynkem Blaškem, europoslancem zvoleným za SPD, kde je také Tomáš Vandas, Petr Hannig, Adam B. Bartoš a pozor, na posledním místě dokonce i Miroslav Sládek!“ vyjmenovává Sulimenko, „nebo pokud se necítíte dostatečně vlastenecky, můžete volit lepší život a stranu ‚LEPŠÍ ŽIVOT PRO LIDI – min. mzda 70 000 Kč, min. důchod 50 000 Kč, návrat cen energií na ceny z roku 2019, v obchodech zboží nejvyšší kvality za ceny dostupné pro každého, zrušení daně z nemovitostí, STOP válce.‘.“

„Já s tím vším souhlasím,“ kýve Ondřej Lasák, „chci být bohatý a nechci, aby byla válka. A líbí se mi odkaz Petra Cibulky v pojmenovávání stran na 80 řádků. A naštěstí máme i dalšího pokračovatele, stranu ‚Referendum o vstupu ČR do EU v roce 2003 bylo zmanipulováno státem placenou kampaní za 200 mil. Kč, která občanům sdělila pouze výhody členství, nevýhody byly zamlčeny – i přesto z celkem 8,3 mil. voličů pouze 3,5 mil. hlasovalo pro vstup (4,8 mil. voličů bylo proti nebo nehlasovalo). Švýcaři se stali jedním z nejbohatších národů světa a členy EU nejsou. Vztahy s EU řeší prostřednictvím Evropského sdružení volného obchodu a bilaterálních smluv. Vydáme se stejnou cestou.‘.“

„Nejvíc oceňuji, jak tam zničehonic skočilo to Švýcarsko,“ směje se Sulimenko.

Jaké další skvělé strany a koalice se uchází o vaše hlasy? Třeba takové, které podporují eutanázii nebo vám k ní dokonce chtějí pomoci. A povyprávíme vám i o straně Mimozemšťané, ale nenechte se zmást, nevede je Jiří Paroubek.

Nová éra ODS

Ve druhé části se tentokrát zaměříme na jednu osvěžující novinku, která vdechne české pravici nový vítr do plachet na cestě vstříc mladým voličům.

„Předminulý týden se konal kongres ODS a kromě naprosto dramatických voleb předsednictva se tam odehrál jeden zcela výjimečný milník pro mládežnickou organizaci ODS. Z Mladých občanských demokratů se přejmenovala na Mladá ODS,“ popisuje Tereza Povolná.

„Konečně mají mladí lidé důvod přijít k volbám,“ komentuje Jindřich Šídlo, „to mi ovšem připomíná, jak jsem v roce 1993 psal o mládežnických organizacích politických stran – a víte, kdo tam všechno byl? Třeba Jiří Dientsbier, Karel Březina a samozřejmě Marek Benda!“

„Nový předseda Mladé ODS Michal Chládek k tomu řekl, že největším cílem jeho organizace je oslovit až 400 000 mladých, kteří dospějí mezi lety 2021–2025. To si před sebe nekladou úplně malý cíl,“ pokračuje Povolná.

„To je jednoduché, pan Chládek se překlepl a napsal o dvě nuly víc. A vůbec, mladí v ODS, to je věk mezi 40–50?“ reaguje jízlivě Sulimenko.

I na to odpovíme v podcastu, stejně tak nabídneme i debatu o tom, jaké další plány by mohla Mladá ODS mít a koho by mohla angažovat. A protože se na náš poslední díl Šťastného pondělí a Šťastného podcastu rozhodli reagovat autoři knihy Spiknutí, nemohli jsme si odpustit milou odpověď. To všechno ve druhé části naší zábavné talkshow.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované