Hlavní obsah

Šťastný podcast: Udavač Šídlo, dementi z KDU-ČSL a zlodějka Schillerová

Foto: Michal Turek

Šťastný podcast o udavačích, zlodějkách a dementování.

Reklama

Článek

Čím chce být Jindřich Šídlo a koho (ne)označil Marek Výborný za dementa, to vám řekne Šťastný podcast ve složení Jindřich Šídlo, Konstantin Sulimenko, Tereza Povolná a Ondřej Lasák.

V politice nás Slováci definitivně předběhli. Jak ukazujeme ve Šťastném pondělí, jsme o několik let pozadu a máme se od nich co učit, především co do prezidentských voleb za čtyři roky. Ve Šťastném podcastu jsme se ale rozhodli být pozitivní a podívat se i na ty věci, v nichž Slováky předčíme na celé čáře my.

„Tak na úvod je třeba říct: v hokeji. A nikdy to nedoženete! A pak jsme jim ještě ukradli vlajku, protože když se dělilo Československo, tak byla dohoda, že každý stát bude mít své symboly. No a my jsme vzali vlajku federace a udělali jsme si z toho svůj symbol,“ vzpomíná Jindřich Šídlo.

Mimořádně zajímavé ovšem bylo v minulém týdnu dění na sociálních sítích. Všechno to začal ministr zemědělství za KDU-ČSL Marek Výborný, který se rozhodl prověřit znalost slovní zásoby uživatelů sítě X.

„Marek Výborný si hrál se slovíčky a jejich významy. A v přeneseném smyslu slova – respektive tak, jak to všichni pochopili – tím urazil Piráty. Konkrétně napsal příspěvěk reagující na pirátské řešení problematiky HHC, který začínal ‚DEMENTI!‘, akorát samozřejmě to myslel v latinském smyslu a výslovností [dementy],“ popisuje Tereza Povolná.

„Na což odpověděla členka Pirátské strany Janka Michailidu, která reagovala ‚DEMENTI DEMENTI‘, což je takové přátelské oslovení lidovců na vládě. A na to ještě jednou zareagoval Marek Výborný, ale tentokrát už se tomu slovu raději vyhnul.

Pusťte si aktuální díl Šťastného pondělí

Ale taková záměna slov se může stát každému. Když si například vzpomenu na bývalou ministryni práce Janu Maláčovou, tak ta se snažila v televizi říct, že se s Andrejem Babišem někdy trochu složitěji vyjednává. A místo toho řekla, že je debil,“ doplňuje Šídlo.

„Nesmíme zapomenout, že velký zastánce převracení významů v české politice byl Miloš Zeman – zvlášť co se týkalo ústavy. Pakliže bylo v ústavě napsáno ‚prezident jmenuje‘, tak to Miloš Zeman vždy chápal jako ‚prezident může jmenovat, pokud chce a pokud zrovna nemá pyžámkový den‘,“ připomíná Konstantin Sulimenko.

Paradoxně to ale nebyl nejzajímavější moment minulého týdne na sociálních sítích českých politiků. O ten se postarala Alena Schillerová.

„Alena Schillerová sdílela velmi zajímavý obsah – škoda jen, že ho natočil někdo jiný, konkrétně se jednalo o díl podcastu 5:59 s Jankem Kroupou o milionu Petra Fialy, který se zatoulal někam do záložny. A Schillerová ten díl vzala, z půlhodiny ho sestříhala na takových pěkných pět minut, přidala poutavou grafiku – podobnou, jakou jsem dělala kdysi v programu Malování a umístila si to na X,“ krčí rameny Povolná.

„Naštěstí zanedlouho přišel udavač Šídlo,“ vtipkuje Sulimenko s poukazem na Jindřichovu oblíbenou skladbu s textem ‚Čím chceš byť, čím chceš byť? Udavač, udavač!‘

„Ale kdyby členové hnutí ANO potřebovali vysvětlit, jak se pracuje s citováním cizího obsahu, klidně se na nás můžou obrátit, my s tím pracujeme už osm let,“ uzavírá Šídlo.

Kdo ještě se v české politice přeříkával? A jak reagovali politici z ANO, když je Seznam Zprávy vyzvaly ke stažení onoho ukradeného dílu podcastu Lenky Kabrhelové? To se dozvíte ve Šťastném podcastu, který si můžete pustit ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo v přehrávači v úvodu článku.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované