Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Slováci nás definitivně předběhli. Díky Ficovi

Šťastné pondělí o slovenských prezidentských volbách.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Shutterstock.com, ČTK, Profimedia.cz, Youtube.com

 

Reklama

Už za necelé dva měsíce půjdou Slováci k prezidentským volbám. Zuzana Čaputová mandát neobhajuje, takže se naskýtá reálná šance, že se premiéru Ficovi podaří ovládnout celou slovenskou politiku. A to je varování i pro nás.

Článek

Podle volebních průzkumů jsou favorité na postup do druhého kola celkem jasní. Prvním je diplomat a bývalý velvyslanec ve Spojených státech Ivan Korčok, který je všeobecně podporovaný liberální opozicí. Korčoka museli Slováci povolat i proto, že (oproti nám) neměli k dispozici sexy generála, kterému by zkušený diplomat mohl dělat „přítele po boku“.

Druhým, pro změnu kandidátem ficovského tábora, je současný předseda slovenského parlamentu, bývalý premiér a předseda koaliční strany Hlas Peter Pellegrini, který má podle všeho zatím vůbec největší šanci ze všech a jeho zvolením by Robert Fico ovládl celou vrcholnou politickou scénu.

Mimochodem, Pellegriniho volebním heslem je „Slovensko už potřebuje klid“.

My vám to přeložíme: Pellegrini říká, že udělá všechno, co si bude Fico přát, a na Slovensku bude konečně klid. Nikdo se nebude ptát na blbé otázky, nikdo nebude nikoho nekonstruktivně kritizovat a všude bude mír – zhruba jako v roce 1978.
Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí

Nejen souboj vlády a opozice ovšem symbolizuje tuto prezidentskou volbu. Bez zajímavosti nejsou ani kandidáti, kteří se drží s odstupem na dalších místech, například Štefan Harabin, Andrej Danko nebo Igor Matovič. Jistě, o všech se dá prohlásit, že to jsou bizarní exoti, a mávnout nad nimi rukou.

Jenže stojí za to si připomenout, že všichni tihle muži zastávali vysoké funkce – od předsedy Nejvyššího soudu Slovenska až po premiérský post. O to smutnější je pak pohled na celý volební peloton.

PŘEČTĚTE SI ŠŤASTNÉ SLOVO:

Můžete si ale položit otázku – proč by nás měly slovenské prezidentské volby vůbec zajímat? A odpověď je velmi jednoduchá: Protože úplně stejné volby dost možná čekají za čtyři roky i nás. Jak by to vypadalo a kdo bude český Pellegrini, to vám řekne Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované