Hlavní obsah

Liberální diplomat vs. Ficův spojenec. Prezidentský boj na Slovensku začal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facebook Ivana Korčoka, Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Favorité jarních slovenských prezidentských voleb Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Seznam Zprávy přináší časovou osu jejich kariér.

Reklama

Peter Pellegrini v pátek oficiálně oznámil kandidaturu na slovenského prezidenta. Přinášíme profily dvou hlavních favoritů souboje o to, kdo nahradí ve funkci Zuzanu Čaputovou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Sedni! Podrž,“ úkoluje Ivan Korčok chundelatého psa. „Páníčka má poslouchat pejsek, ne prezident,“ pokračuje ve svém prvním volebním spotu.

Slovenský diplomat, liberál a exministr zahraničí ho zveřejnil v den, kdy mu oficiálně přibyl hlavní soupeř.

Svou kandidaturu totiž v pátek odpoledne po měsících váhání a týdnech odkladů oficiálně oznámil předseda parlamentu a lídr strany Hlas Peter Pellegrini.

„Sebevědomé a hrdé Slovensko musí být pro prezidenta na prvním místě. Nemá být koaliční, nemá být ani opoziční, tak, jak se nám to dnes někdo zkouší namluvit,“ zaznělo odpoledne v Banské Bystrici. Pellegriniho projevu předcházel spot s heslem „Slovensko už potřebuje klid“.

Do prezidentských voleb zbývají dva měsíce.

Pellegrini a Korčok platí za dva favority prezidentského klání. Text pokračuje pod časovou osou.

Korčok se proti Pellegrinimu ve svém volebním spotu vymezuje. Narážka na páníčka a psa má nepochybně cílit na vztah premiéra Roberta Fica a jeho koaličního partnera Pellegriniho.

Ten, ačkoli těsně po loňských parlamentních volbách tvrdil, že nebude ničí „podržtaškou“, od svých kritiků právě tuhle přezdívku získal. A právě tašku dává Korčok podržet psovi ve svém volebním spotu.

Volební spot Ivana Korčoka, ve kterém se vymezuje vůči protikandidátovi.Video: facebook/Ivan Korčok

Přezdívka „podržtaška“ zaznívá na Pellegriniho adresu opakovaně při sérii opozičních demonstrací proti vládním změnám v systému prokuratury a trestním zákoníku. Naposledy ve čtvrtek se v Bratislavě a dalších městech sešly tisíce lidí a účast protest od protestu roste.

Korčok se dotáhl na Pellegriniho

Vnitropolitické dění má vliv i na preference v prezidentských volbách. Ještě v prosinci by podle průzkumů Pellegrini porazil Korčoka ve druhém kole v poměru 60 ku 40.

Nová čísla ovšem naznačují, že se situace změnila. Podle lednového volebního modelu agentury NMS Market Research pro deník Sme by teď byl výsledek obou politiků v prvním kole vyrovnaný: 33 procent pro Korčoka a 32,4 procenta pro Pellegriniho. Druhé kolo by pak vyhrál Pellegrini se ziskem 51,5 procenta.

Na voličskou podporu v prvním kole se ptal i lednový průzkum agentury AKO pro televizi JOJ. Podle něj by volilo Pellegriniho bezmála 41 procent lidí a Korčoka téměř 38 procent.

Foto: FB/Peter Pellegrini

Peter Pellegirni při ohlášení své kandidatury na prezidenta.

Na průzkumy může mít kromě demonstrací vliv i autonehoda předsedy koaliční Slovenské národní strany (SNS) Andreje Danka. Politik v Bratislavě zničil semafor pro chodce, ujel z místa a policie mu dala dýchnout až 15 hodin po nehodě.

Sám Korčok chodí už od prosince na opoziční demonstrace. To, že chce mobilizovat voliče tématem vyvažování mocenských pozic ve státě, je patrné i z hesla na jeho nových volebních plakátech: „Slušně, ale rázně.“

Dává tím najevo, že bude oponentem Ficovy vlády. Slovenská hlava státu má přitom relativně slabé pravomoci a postup vládní většiny může zpomalit vetem nebo stížností k ústavnímu soudu. Obojího teď využívá prezidentka Zuzana Čaputová.

Pellegrini v pátek řekl, že nový prezident musí mít důvěru lidí a že se za něj občané nesmí stydět. „Nemá a nesmí být jen prezident elit, (…) nemá a nesmí být prezidentem médií,“ nastínil svoji představu hlavy státu.

„Koncepce prezidenta jako protiváhy vládě je absolutně mylná,“ prohlásil s jasným odkazem na Korčokovu kampaň. Pokud by Pellegrini uspěl, vzdá se funkce předsedy strany Hlas.

Kdy budou Slováci volit?

První kolo slovenských prezidentských voleb proběhne 23. března 2024, o dva týdny později, tedy 6. dubna 2024, se uskuteční případné druhé kolo. Jedná se o v pořadí šestou přímou volbu prezidenta na Slovensku.

Kromě Pellegriniho a Korčoka avizoval kandidaturu pravicový extremista Marian Kotleba, bývalý soudce a kontroverzní postava dezinformační scény Štefan Harabin, diplomat Ján Kubiš nebo předseda SNS Andrej Danko.

Zátěž jménem Směr

Oba dosavadní favoriti voleb mají bohaté zkušenosti ze světa politiky.

Profesionální politik Peter Pellegrini kandiduje z druhé nejvyšší ústavní funkce a dva roky řídil vládu.

Premiérem se chtěl stát znovu i po loňských zářijových předčasných parlamentních volbách. Hubenější výsledek jeho strany Hlas ho ale nakonec místo Úřadu vlády vrátil do funkce předsedy parlamentu, jímž byl už v letech 2014 až 2016. I když by mohl jako prezident z takových zkušeností těžit, dlouhá politická historie je zároveň zátěží.

Foto: FB/Peter Pellegrini

Pellegrini na fotce s ruským velvyslancem na Slovensku Bratčikovem. V lednu spolu podle velvyslance mluvili o „ukrajinské krizi“ a vnitropolitické situaci na Slovensku v souvislosti s prezidentskými volbami.

Pellegrini totiž zastával vysoké funkce za vlád Směru. Éru let 2012 až 2020 ale provázejí četná podezření z korupce, zneužití pravomocí a zločinných spiknutí, která se týkají i vysoce postavených členů Směru.

Místopředsedou jeho Hlasu je Peter Žiga, jenž je už dva roky trestně stíhaný kvůli korupci.

Od koaličního partnera Andreje Danka čelí svobodný a bezdětný Peter Pellegrini opakovaně narážkám na svůj soukromý život. Homofobní poznámky měl na jeho adresu i expremiér Igor Matovič.

Pellegrini své soukromí nekomentuje. V pátečním projevu ale řekl, že s nikým domácnost nesdílí, a v případě, že se stane prezidentem, „nebude po jeho boku první dáma ani jiná osoba“. Vysvětlil to tím, že dal v životě přednost politice.

Kariérní diplomat Ivan Korčok má bohaté zkušenosti z mezinárodního prostředí a svojí kariérou se pyšní. Kritici mu ovšem vyčítají, že ji budoval za všech okolností, tedy za vlád Mikuláše Dzurindy, Roberta Fica, ale i Vladimíra Mečiara.

„Nuže, nepopírám, za 28 let v diplomacii člověk zažije několik premiérů, Mečiara, Dzurindu, Fica a ze seznamu vám vypadli Moravčík, Radičová a Pellegrini,“ reagoval loni na kritiku Korčok s tím, že nesloužil premiérům, ale státu.

Korčok je spojený i se stranou SaS, za kterou byl ministrem zahraničí ve vládách Igora Matoviče a Eduarda Hegera. Kabinety čelily kritice za chaotický postup při pandemii covidu-19 a neustálé koaliční půtky.

Jako prezident by Korčok podobně jako ve funkci ministra prosazoval euroatlantickou orientaci Slovenska na EU a NATO a prosazoval by podporu Ukrajiny při obraně před Ruskem.

Reklama

Doporučované