Hlavní obsah

Hůle: Přes počáteční problémy je Milostivé léto úspěch. Prodlužme ho

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Milostivé léto je šance pro řadu dlužníků, která se zřejmě nebude v blízké budoucnosti opakovat.

Reklama

Článek

Nemyslím si, že Milostivé léto bude brzy zopakováno, ale politiky prosím o jeho prodloužení. Ať lidem, kteří mají vůli splatit své dluhy, dají více času. Bohemia Energy totiž některým situaci hodně zkomplikovala, říká dluhový expert Daniel Hůle.

Už měsíc v Česku běží dosud největší šance na zbavení se dluhů u veřejnoprávních subjektů. Typicky jde o dluhy na nájmu, za jízdu načerno nebo na zdravotním pojištění.

„Pokud lidé do 28. ledna zaplatí původní jistinu a 908 korun na nákladech, exekuce bude skončena a budou osvobozeni od dalšího placení dluhu. To je příležitost, která tu za dobu existence soukromých exekutorů zatím nebyla,“ vysvětluje Hůle v podcastu Stopáž.

Milostivé léto – speciál

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Seznam Zprávy sledovaly akci Milostivé léto. Až do 28. ledna 2022 se umožnilo dlužníkům ukončit exekuční řízení pouhým zaplacením původní vymáhané částky plus poplatku exekutorovi ve výši 907,50 Kč včetně DPH. Odpouštěly se tak úroky a penále.

Podle něj je v Česku aktuálně přes 700 tisíc lidí, kteří mají exekuci. Když přičteme jejich partnery a děti, exekuce se dotýká 1,5 až 2 milionů Čechů.

„Exekuce jsou v Česku dlouhodobý problém. Posledních 10 let se zvyšuje počet lidí v exekuci a zároveň začal narůstat počet lidí, kteří mají exekucí více, což samozřejmě zhoršuje cestu k nějakému řešení. Od roku 2014 ale došlo k několika zásadním změnám a většina dluhů, které jsou vedeny, by už dnes nemohla vzniknout,“ dodává expert organizace Člověk v tísni.

Typicky jde o někoho, kdo podle tehdejších pravidel nezaplatil jeden nebo dva nájmy a dnes může mít až půlmilionovou exekuci.

Podle Hůleho je o oddlužovací akci velký zájem, na dluhové helplince Člověka v tísni poskytli informace o Milostivém létu už přibližně 10 tisícům zájemců. „Víme zatím o desítkách lidí, kteří proces dokončili, ale musíte si uvědomit, že je strašně zdlouhavý. Odešlete doporučený dopis, nějakou dobu trvá odpověď exekutora, pak musíte sehnat peníze na to, abyste původní dluh mohli zaplatit, což znamená, že to trvá a čísla nebudou teď astronomická,“ dodává.

Rozjezd Milostivého léta podle něj také zbrzdil souboj o výklad zákona se zdravotními pojišťovnami a některými exekutory. Pojišťovny totiž dlouho razily postoj, že penále není příslušenství, ale jistina.

„Díky soudkyni Kasíkové a ministerstvu spravedlnosti, které se ve výkladu shodly, zdravotní pojišťovny postupně ustupovaly. Jako první VZP, teprve na začátku tohoto týdne se přidala OZP a Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra,“ říká Hůle. Přimlouvá se proto za to, aby byla mimořádná oddlužovací příležitost prodloužena.

Podle něj je také nutné brát v potaz situaci lidí, kteří mají chuť a vůli Milostivé léto využít, ale jejich finanční situaci zkomplikovalo ukončení činnosti Bohemia Energy a dalších dodavatelů energií. „Jsou najednou zaskočeni, naskočily jim pětiaž šestinásobné zálohy na energie. V řadě případů své úspory, které měli na Milostivé léto, použili na energie. Byl to problém, který nikdo nečekal,“ vysvětluje expert.

Jak přesně se do procesu Milostivého léta můžete zapojit? Jak ochotně spolupracují sami exekutoři? A kolik si půjčit na dárky na Vánoce?

Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované