Hlavní obsah

Stopáž: Nová vláda, nový ministr zdravotnictví. Co od Válka čekat?

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

V pátek nastupuje nová vláda Petra Fialy a s ní i nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Reklama

Článek

„Vlastimil Válek stejně jako čtyři ministři před ním nenastupuje jako ministr zdravotnictví, ale jako ministr covidu. A právě v této oblasti je absence jeho plánů nejpatrnější,“ říká komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban v podcastu Stopáž.

Mimo covidovou agendu je v koaličním programu podle Čabana zdravotnictví poměrně solidně obsaženo.

„Je tam pár zajímavých bodů, jako třeba připojištění, pravidelná valorizace plateb za státní pojištěnce nebo změny v úhradách. Jsou to věci, které se tu řeší už 15 let, vesměs pořád dokola. Neřekl bych, že je to vize zásadní reformy českého zdravotnictví, spíš modernizace systému. Ale příležitost, která se otevírá na začátku každé vlády, je velká,“ vysvětluje komentátor.

Čaban připomíná nenápadné, ale zásadní posuny, které se povedly Válkovu předchůdci Adamovi Vojtěchovi.

„Proběhla třeba reforma primární péče. Praktikům se tak rozšířily pravomoci ohledně léčby třeba chronických pacientů, nemusí chodit kvůli každé drobnosti do nemocnice. Prošel zákon o elektronizaci, to zase otevírá cestu moderním technologiím do zdravotnictví. S novelou zákona 48, což je zákon o veřejném zdravotním pojištění, se uvolnila cesta pro léky na vzácná onemocnění. To bude drahá, ale velmi užitečná věc pro lidi, kteří trpí vzácnými chorobami,“ připomíná Čaban.

„Když Adam Vojtěch psal Andreji Babišovi kapitolu do knihy O čem sním, měl samozřejmě daleko ambicióznější plány. Myslím ale, že se na něj nebude vzpomínat jako na špatného ministra, obzvlášť, když se nám podaří zapomenout na covid,“ dodává.

Vlastimila Válka čeká kromě boje s covidem několik dalších zásadních výzev, mezi nimi i financování českého zdravotnictví. „Když pomineme pandemii, problémy českého zdravotnictví jsou hodně podobné jako u důchodového systému. Na jedné straně jsou peníze, na druhé je demografie. Jak stárneme, spotřebováváme stále více a více zdravotní péče, která je dražší a dražší. Naše zdravotnictví funguje docela dobře, ale na velký vnitřní dluh. Už teď do něj stát posílá třetinu peněz, které tím systémem protečou – příští rok to bude celkem 430 miliard,“ vysvětluje autor newsletteru Vizita.

„Musí přijít diskuze o připojištění a připuštění soukromých peněz. Ta ale bude politicky hrozně nevděčná. Už jsme to zkoušeli několikrát, ale zasekáváme se na tom, která péče je standardní a nadstandardní. Pokud by se to ale povedlo, byl by to velký krok,“ dodává Martin Čaban.

Proč se říká, že je české zdravotnictví to „nejzápadnější“ na Východě? Co je za plánem Vlastimila Válka na hromadný konkurz na šéfy fakultních nemocnic?

Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované