Hlavní obsah

USA po zákazech potratů: Mohou ženy zradit jejich menstruační aplikace?

Foto: Profimedia.cz

Ženy kvůli potratům v některých státech USA riskují vyšetřování a soud.

Reklama

Článek

To, že se „dnes nemáme čeho bát“, ještě neznamená, že nám naše digitální stopy v budoucnu nezkomplikují život, říká odborník na kyberbezpečnost a datový novinář Jan Cibulka.

Nejvyšší soud Spojených států minulý týden umožnil jednotlivým státům unie prakticky zakázat přístup k potratům. Umělé přerušení těhotenství je nyní ilegální nebo velmi omezené v 8 státech USA, ale další státy budou brzy následovat, interrupce bude podle odhadů zakázaná až v polovině amerických států.

Ženy z těchto států, které potrat chtějí podstoupit, tak riskují policejní vyšetřování a stíhání – v Alabamě jim hrozí dokonce až 10 let vězení. Odborníci na soukromí na internetu a aktivisté nyní vyzývají Američanky na sociálních sítích k tomu, aby si chránily svá data a smazaly například oblíbené aplikace pro sledování menstruace a plodných dnů.

„Obávají se, že by data z těchto aplikací mohla být použitá k odhalení osob, které podstoupily potrat, a tím pádem porušily zákon. Myslím si, že je to na jednu stranu trošku mediálně přifouknuté. Obecně platí, že tyto aplikace jsou většinou zadarmo a na svůj provoz si musí nějak vydělat – nejčastěji prodejem dat reklamním firmám. Existuje ale řada daleko problematičtějších dat, která právě souvisí s potraty nebo s reprodukčním zdravím,“ vysvětluje Jan Cibulka, datový novinář serveru iRozhlas.

„Typicky jsou to třeba zprávy na sociálních sítích nebo v messengerech nebo vyhledávací historie, ve které může být důkaz, že jste sháněli potratovou pilulku nebo si zjišťujete informace o cestě na kliniky, které gynekologické zákroky provádí. Všechny tyto informace jsou daleko přímější důkaz, který teď může mít poměrně závažné důsledky,“ dodává v podcastu Stopáž.

Zmíněné menstruační aplikace a kalendáře slouží kromě výpočtu data další menstruace k průběžnému zapisování zdravotního stavu. Uživatelky uvádí často i fyzické symptomy nebo pocity, kterými v průběhu měsíce procházejí.

„Některé aplikace třeba umožňují zaznamenávat i data o sexuální aktivitě a všechny tyto informace, které uživatelka do aplikace uvede, jsou někde uložené. Pokud aplikace poté data odesílá třeba na servery vývojářské společnosti, tak nad nimi ve chvíli odeslání uživatelka efektivně ztrácí kontrolu,“ vysvětluje Cibulka.

Jakým způsobem se mohou americké soudy k datům dostat? Jak jsou zdravotní data chráněná v USA a jak v Evropě? A proč byste si měli ve svém telefonu vypínat polohové služby?

Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované