Hlavní obsah

Hádka o podcast Kecy a politika je blamáž, říká mediální odborník

Foto: Twitter (@petrssosan)

Komu patří podcast Kecy a politika? A může jeho tvůrce předplatitelská platforma odříznout? Hostem podcastu Stopáž je Jakub Jetmar, redaktor serveru Médiář.

Reklama

Článek

Bohumil Pečinka je první opravdu velké jméno, které vymění klasickou redakci za předplatitelský model, říká mediální odborník Jakub Jetmar. Dohadování o vlastnictví podcastu vyvolalo drama, kterému se ostatní redakce teď budou snažit předejít.

S nástupem předplatitelských platforem typu Substack, Gazetisto nebo Patreon se nabízí otázka, nakolik novináři ještě potřebují zázemí, které jim poskytují velké redakce, když se mohou nechat platit přímo svými čtenáři či posluchači.

Že to není úplně přímočará situace, ukázal tento týden třeba odchod podcastu Kecy a politika Bohumila Pečinky a Petrose Michopula z platformy Gazetisto skupiny CMI, jejímž spolumajitelem je Daniel Křetínský, na jinou českou službu Pickey.

„Bohumil Pečinka už předtím oznámil, že po 25 letech opouští redakci Reflexu a zároveň z časopisu odchází i s podcastem, který pod značkou časopisu vznikal. Duo Kecy a politika chtělo pokračovat pouze na předplatitelské platformě Gazetisto, která má stejného majitele jako časopis Reflex (skupinu CMI – pozn. red.),“ říká Jakub Jetmar, redaktor serveru Médiář.cz.

„Majitelům se odchod z časopisu úplně nelíbil, protože mají pocit, že podcast patří jim, zatímco tvůrci mají pocit, že podcast patří zase jim. Takže tvůrcům vydavatelství zastavilo platby, které jim fanoušci přes Gazetisto posílají, a je z toho takové haló a trochu blamáž,“ dodává mediální expert.

Poslechněte si předchozí díl podcastu

Odchod novinářů ze zázemí velkých redakcí na platformy, kde jim za články nebo podcasty platí čtenáři a fanoušci formou měsíčního předplatného, podpořil zejména v USA rozvoj platformy Substack. V Česku na podobném principu funguje služba HeroHero, Pickey nebo zmíněné Gazetisto, kde publikuje třeba novinář Jakub Zelenka, který naposledy působil v Deníku N.

„Novináři mají pro odchod na volnou nohu a předplatitelský model dvě motivace – ekonomickou a názorovou. Část lidí má pocit, že jejich názory nejsou dostatečně reflektovány a že se jim bude lépe dařit, když osloví publikum, které by třeba jinak ve své původní redakci neoslovili. Pokud se jim bude dařit, tak mohou navíc vydělat velmi slušné peníze, protože předplatné, pokud odmyslíme poplatek pro platformu, jde pouze jim,“ vysvětluje Jetmar.

Hromadný exodus novinářů z českých redakcí na tyto platformy ale podle Jetmara nehrozí. Důvodů je hned několik – třeba malý trh nebo únava z předplatného, kdy lidé už nyní platí několik měsíčních poplatků například za streamovací nebo cloudové služby.

„Největší nástrahou pro autory ale bude vyhoření. Musí psát a zároveň dělat svému projektu marketing a starat se zkrátka o všechno. Navíc neustále vidí statistiky čtenosti a předplatných, takže si myslím, že v tomto autoři potřebují pořádnou dávku nějaké integrity a hygieny, aby se z toho nezbláznili,“ říká mediální odborník.

Proč je zastavení plateb autorům Kecy a politika kontroverzní? Budou si redakce své novinářské hvězdy lépe hlídat? A jsou podcasty a newslettery lékem na otrávenost ze zpravodajství?

Poslechněte si celý podcast v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované