Hlavní obsah

Zapomenutá válka. Konflikt v Jemenu ohrožuje bezpečnost v bohatých Emirátech

Foto: Profimedia.cz

Dívka v uprchlickém táboře u města Taiz v jižním Jemenu (ilustrační foto).

Reklama

Článek

Stovky tisíc obětí, humanitární a uprchlická krize, patová situace. Válka v Jemenu se vleče už sedm let. Co by ji mohlo rozseknout? Hostem podcastu Stopáž je odborník na Blízký východ Jakub Ježek.

Konflikt v Jemenu oficiálně trvá už od roku 2015, kdy proti povstání šíitských Hútiů do konfliktu na straně svržené vlády vstoupila mezinárodní koalice vedená Saúdskou Arábií. Střet se odehrává na pozadí studené války právě mezi sunnitskou Saúdskou Arábií a šíitským Íránem.

„Nejbližší by bylo označit tento konflikt jako mocenský, v zemi, která je rozdělená na náboženské a historicky vládnoucí skupiny. Jemen byl po většinu existence rozdělen do dvou států, starší posluchači si před rokem 1989 budou pamatovat Jemenskou lidovou demokratickou republiku, což byl loutkový komunistický stát. Někteří z aktérů jemenské války na něj navazují,“ vysvětluje odborník na Blízký východ Jakub Ježek v podcastu Stopáž.

V médiích figurují hlavně povstalci – Hútiové – mocný severojemenský klan, jehož oficiální název zní Ansar Alláh.

„Bojují o vládnoucí roli ve státě. V roce 2011 proběhly v návaznosti na arabské jaro protesty i v Jemenu, které odstranily dlouhodobě vládnoucího prezidenta Sáliha. Shodou okolností byl stejného náboženského vyznání jako většina členů Ansar Alláhu. Na jeho místo nastoupil prezident Hádí, původem z bývalého komunistického Jemenu. Severní elity se obávaly, aby jejich region nebyl za Hádího vlády marginalizován, a tato nespokojenost vedla postupně k tomu, že v roce 2014 Hútiové obsadili hlavní město Saná,“ dodává kontext Ježek.

Válka ale nemá jen dvě strany. Do konfliktu se kromě Hútiů a koalice vedené Saúdskou Arábií zapojuje i hnutí jižních separatistů Hirak a jemenská Al-Káida, která bojuje na straně prezidenta Hádího, tedy koalice podporované Saúdskou Arábií a západními vládami. Ve válce figuruje i Islámský stát v Jemenu. Ten podle Ježka stojí spíše stranou a bojuje s těmi, kteří jsou zrovna poblíž.

Vleklý konflikt poznamenaný humanitární krizí v Jemenu se v posledních několika letech dostal do patové situace.

Dronový útok vyděsil Emiráty

V polovině ledna se Hútiové přihlásili k dronovému útoku v Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech, kterým je bližší saúdskoarabská koalice. Při explozi cisteren s palivem přišli o život tři lidé a dalších šest jich utrpělo zranění.

„Ansar Alláh staví Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty před zásadní volbu. Buď mohou válku eskalovat, shánět další posily, bombardovat, nebo musí začít jednat,“ říká odborník na Blízký východ.

Spojené arabské emiráty tento týden zachytily a zničily další dvě rakety. Mohou podobné útoky jemenských povstalců na území Emirátů ohrozit tamní finanční a turistický průmysl?

„Pokud by tohle pokračovalo delší dobu a hnutí Hútiů by se dařilo stupňovat tuto vojenskou kampaň, pak by pozice Emirátů mohla být ohrožena. Jemenské hnutí vydalo o víkendu prohlášení, že by se cizinci měli mrakodrapům vyhýbat. Ale spíš to bude citováno médii, než aby docházelo ke skutečným škodám. Aby se válka přenesla přímo na území Emirátů, k tomu se neschyluje,“ domnívá se Ježek.

Jak jemenské povstalce podporuje Írán? Proč se konflikt v této vleklé fázi nedaří řešit politicky? A co je Jemen za zemi, když se tam právě neodehrává válka? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Odkazy k epizodě:

Lights at sea – mapa světových majáků

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované