Hlavní obsah

Také pracujete zadarmo? Na ženách zůstává 75 % neplacené práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Větší část péče o domácnost a děti leží na ženách.

Reklama

Článek

Péče o druhé nemá v naší společnosti zatím příliš prestiž. A přitom právě tyto drobné či větší opakující se úkony udržují lidstvo v chodu. Na celém světě jsou to právě ženy, které tuto neplacenou práci vykonávají častěji. Trpí ale jejich fyzické i duševní zdraví, volný čas, vztahy i finance.

„Domácnosti po celém světě nejsou rozdělené fér,“ říká v podcastu O penězích se (ne)mluví Martina Dvořáková z projektu Férová domácnost. Z průzkumů podle ní také vyplývá, že ženy jsou s rozdělením rolí v domácnosti spokojené mnohem méně než muži. Může to být způsobené i tím, že do role pečovatelek a manažerek domácností se často dostávají ne na základě vlastního rozhodnutí, ale na základě stereotypů a vzorců z dětství.

V Čechách třeba jde v průměru o šest hodin ženské neplacené práce denně. To už jsou stovky hodin ročně, které by se daly věnovat rozvoji, studiu nebo relaxaci. „Péče a domácí práce totiž nezahrnují jen úklid, nákupy nebo vaření, ale jde hlavně o mentální zátěž. Člověk musí nést v hlavě všechny narozeniny, doktory. Zkrátka projektový management celé domácnosti,“ vysvětluje Dvořáková.

„Fakt, že muži v našich končinách ještě stále vydělávají víc, tlačí rodiny do modelu, který často nevyhovuje ani jednomu z páru. A není výhodný ani pro stát a společnost,“ říká Dvořáková. Žena potom často v izolaci pečuje o děti a domácnost, a tím ztrácí sebevědomí a kontakt se svým oborem. A také je finančně závislá na partnerovi. Muž je pak pod tlakem uživit rodinu, s níž v důsledku toho potom netráví tolik času, kolik by si přál.

Foto: Markéta Susová, Seznam Zprávy

Martina Dvořáková (vlevo) s moderátorkou Míšou Rakovou.

„Pokud jsou spokojeni oba, není co řešit,“ věří Dvořáková. „Pokud si ale pár věcí ve svém životě touží nastavit jinak, platforma Férová domácnost jim pro to nabízí nástroje a také jazyk, jak o takových věcech mluvit.“

Jako velmi efektivní a oči otevírající pomůcka se ukázal být Audit domácnosti. V rámci něj si oba v páru vyplní, o co všechno se doma starají, a pak se mohou bavit o tom, jestli je jejich současné nastavení opravdu fér, a vnímat míru zátěže, kterou jednotlivé povinnosti doma generují. A posunout se spolu k opravdovému partnerství a spolupráci, za které si budou navzájem vděční.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze.

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Reklama

Související témata:
Neplacená práce
Projekt Férová domácnost

Doporučované