Hlavní obsah

Čekám vážnou recesi, zlaté cihly vás ale nezachrání, varuje investor

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Má česká zlatá horečka opodstatnění? Nebo nás zlato v krizi neochrání? Poslechněte si podcast Ve vatě s expertem Luborem Žalmanem.

Reklama

Článek

Hotové peníze ztrácí hodnotu, akciím se dnes nedaří a dluhopisům řada lidí nerozumí. Zlato ale berou jako jistotu. Češi ho každý měsíc nakoupí metráky. Podle investora Lubora Žalmana je to nesmyslné.

„Nevidím důvod kupovat fyzické zlato,“ říká Lubor Žalman, jehož společnost Encor Wealth Management pečuje o majetek movitých klientů. Je drahé, těžké a nepraktické, míní. Když už zlato, pak investiční.

„Nějaký certifikát, nejlépe ten, který se obchoduje na burze, abych mohl snadno koupit a prodat. Jsou i dražší certifikáty, které jsou podloženy fyzickým zlatem, které leží někde v trezoru ve Švýcarsku,“ vysvětluje v aktuálním dílu podcastu Ve vatě.

I tak by zlato podle něj mělo tvořit v portfoliu maximálně 10 procent. Ke zlatu se investoři podle Lubora Žalmana uchylují ze tří důvodů. Myslí, že je uchovatelem hodnoty v časech vysoké inflace. Bojí se rozpadu bankovního systému, tedy že se k majetku v bankách nedostanou. A nakonec berou zlato jako poslední záchranu, kdyby třeba válka přišla až k nám.

Právě teď stojíme podle Žalmana před velkou krizí. „Očekávám vážnou celosvětovou recesi. Od předchozí finanční krize před 12 lety je svět v nerovnováze. Do rovnováhy se potřebuje dostat inflací a recesí,“ míní bývalý šéf Raiffeisenbank Žalman.

Při minulých krizích zlato bodovalo

Jestli proti krizi zafunguje zlato, je ale podle investora nejisté. Zatím to tak nevypadá, po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu cena zlata sice vyskočila, ale jen krátkodobě.

„Při minulé krizi to zafungovalo krásně. Hodnota zlata stoupla z 1200 dolarů ke 2000 dolarům za trojskou unci. Uvidíme, jestli to zafunguje znova,“ váhá Žalman.

Potřebu mít něco fyzického v ruce pro případ geopolitického konfliktu Žalman chápe, ale cihly zlata jsou podle něj nejhorší varianta.

„I když myslím, že přijedou ruské tanky, bude se tu rabovat a já bych mohl utíkat přes kopečky, je nesmysl mít zlatou cihlu. S tou se nadřu a v Německu si za ni bochník chleba nekoupím. Lepší je prstýnkové nízkokarátové zlato, to dám kolem krku a utíkám.“

Prodejci zlata vydělají, vy ne

Fyzické zlato se podle Žalmana navíc prodává s velkou přirážkou. Je drahé ho přepravit, uschovat i pojistit. A je na něj vysoká marže.

„Stoprocentně na tom vydělají ti, co ho prodávají. Kdo má touhu po fyzickém zlatu, doporučuju si spočítat, s jakou přirážkou ho kupují oproti ceně na burze. Spousta lidí bude překvapena, kolik přeplatila,“ vysvětluje investor.

Lubor Žalman

  • 2004 až 2012 – předseda představenstva a generální ředitel Raiffeisenbank,
  • pracoval pro Home Credit International v Rusku a byl konzultantem poradenské společnosti McKinsey & Company,
  • 2017 – spoluzakládá EnCor Wealth Management, který spravuje finance movitějším klientům,
  • expert investičního podcastu Ve vatě
  • twitter: @lzalman

Zároveň zlato nemá výnos. „Když si koupím byt, vybírám nájem, když dluhopis, dostávám kupón, když si koupím akcii, mám naději na dividendy. Ze zlata nedostanu nikdy nic. Celá jeho hodnota je založena na víře, že uchovává hodnotu,“ říká Žalman.

Americký ekonom Jeremy Siegel porovnával výkonnost jednotlivých tříd aktiv na americkém trhu v období let 1802 až 2006. A „o parník“ vyhrály akcie. Jak dopadlo zlato? Skončilo jako druhé nejméně výnosné aktivum hned za hotovostí. Roční zhodnocení činilo pouhých 0,33 %.

Poslechněte si celou epizodu v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované