Hlavní obsah

99 % akcií zavrhněte a trpělivě čekejte, radí investor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Jak poznat tu správnou akcii mezi tisíci jiných? Poslechněte si Ve vatě s  Danielem Gladišem.

Reklama

Článek

Některé akcie jsou teď k mání za nestydatě nízké ceny, ale ty hodnotné nepoznáte na první pohled. „Nekupujte akcie, o kterých všichni mluví. Kupujte akcie, o kterých nikdo nemluví a trh je podceňuje,“ radí investor Daniel Gladiš.

Akcie ČEZ měly za posledních 12 měsíců minimální cenu 658 a maximální 1229 Kč. Komerční banka 595 a 1012 korun. Ještě výraznější jsou výkyvy u zahraničních akcií. Meta se dostala během roku i na dvojnásobek a Netflix na čtyřnásobek svého minima.

Investor Daniel Gladiš se na rozdivočelé ceny dívá jako na příležitost. „Volatilita je pro investory požehnáním. Cena kolísá většinou 15× více než hodnoty akcií. Je to zdroj příležitostí,“ říká v podcastu Ve vatě zakladatel fondu Vltava Fund.

Investorské přikázání „kupovat za menší cenu, než je hodnota“ platí i v těchto turbulentních časech. Investor tak vlastně stále čeká na moment, kdy cena aktiva spadne pod jeho hodnotu. „Člověk neví, kdy mu akcie spadne pod to levné síto. Když je ale trpělivý, tak ten okamžik vždycky přijde,“ tvrdí Gladiš.

Jak ale najít „tu pravou“, tedy akcii, která neshoří za pár měsíců jako papír, ale má naopak hodnotu, která poroste? „Za poslední roky jsme koupili 48 akcií, takže čtyři až pět ročně. Když se nám podaří najít dvě dobré investice za rok, tak to považuju za produktivní rok. Člověk musí být připraven, že 99 procent investic zavrhne,“ říká zakladatel fondu Vltava Fund SICAV.

Třeba ty, o které se zajímají všichni, a tudíž je cena vyšponovaná. Ty, kterým nerozumí. Nebo jsou zatím mladé, tedy nepředvídatelné, nabízí investor svoje třídící síto.

Klíčový ukazatel pravé hodnoty akcie není, jak by se mohlo zdát, zisk dané firmy, ale její čisté cash flow. „To je suma hotovosti,  kterou si můžou akcionáři na konci roku odnést domů, aniž by ohrozili chod společnosti při její současné velikosti,“ definuje Gladiš.

Jak spočítat hodnotu firmy, ukazuje investor na příkladu zavedené zbrojařské firmy Lockheed Martin. „Na burze má firma tržní kapitalizaci zhruba 110 miliard dolarů. Teď je oceněná tak akorát. Po covidovém krachu to ale bylo 60 miliard. Bylo možné ji tedy kupovat za 60 procent její hodnoty, což je velice atraktivní,“ uvádí.

Právě když je tržní kapitalizace firmy zhruba na 60 procentech její hodnoty, tak se podle Gladiše zpravidla vyplatí nakupovat. „Jestli je hodnota 100 miliard, koupit za 99 nemá cenu. Důležité je vědět, že má firma hodnotu kolem stovky, a koupit ji za 60. To je bezpečnostní polštář , který ti dává komfort, že kupuješ akcii dost levně,“ radí investor.

Pokud vás zajímá, jak přesně Daniel Gladiš spočítal, kdy se vyplatí do akcie investovat, poslechněte si celý podcast. Najdete tam konkrétní příklady i další důležité tipy, třeba kde sledovat cenu akcií.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované