Hlavní obsah

České akcie drtí americké. Pražské burze se daří už dva roky, říká investor

Foto: Shutterstock.com

Z našich aktiv byly české akcie druhé nejvýkonnější hned po ropě, říká bankéř Lubor Žalman v podcastu Ve vatě.

Reklama

Článek

Český akciový trh byl dlouhá léta otloukánek, zlomilo se to před dvěma lety. Indexu PX pražské burzy se aktuálně daří, od ledna je výš o 13 procent. „České akcie dávají americkým na zadek,“ říká investor Lubor Žalman.

Zatímco dřív Češi na pražské burze investovali spíše z vlastenectví, dnes je pádným argumentem nakupovat právě zde samotný výkon zdejších titulů. „Dřív jsme investovali do českých akcií na pražské burze z vlasteneckých důvodů, teď už nám stačí ty čistě finanční,“ komentuje investor.

I americké akcie aktuálně rostou, ale překvapivě ne tolik co ty tuzemské. „Pražské burze se daří, nejen letos, je to fenomén, který trvá dva roky. Ze všech tříd aktiv, z kterých mícháme portfolia našich klientů, byly české akcie druhé nejvýkonnější hned po ropě,“ říká Lubor Žalman, partner v Encor Wealth Management v podcastu Ve vatě.

Loni zažila Burza cenných papírů sice pokles, ale vzhledem k okolnostem a ve srovnání s burzami v okolních státech nijak dramatický. V delším horizontu se ale indexu PX, což je index českých akcií, tolik nedařilo. Za 5 let zhodnotil celkem zhruba o 35 %, zatímco celosvětový index NYSE o 60 %. Za deset let dosáhl pražský index ještě horšího výsledku, zhodnocení jen o 10 %, zatímco NYSE vzrostl o 200 %.

Podle Žalmana má ale burza v Praze budoucnost ještě před sebou. A vzhledem k jejich hodnotě nabízí akcie levně. „Historie je v investování irelevantní. Musíme se dívat na to, co si myslíme, že bude. Na pražské burze si akcie kupuju za šesti-, sedminásobek, v Americe za šestnácti-, sedmnáctinásobek , u technologických akcií za 20násobek ročního zisku, tak to riziko je neporovnatelné. Za mě jsou ceny českých akcií podhodnocené,“ tvrdí Žalman.

Dividendy to táhnou

Kladem českých akcií je vysoká dividenda. Z hlediska dividendových výnosů totiž patří Praha mezi nejatraktivnější akciové trhy v Evropě, například vedle londýnské burzy. A i letos čekají investory na pražské burze solidní dividendy, jak avizovaly například managementy Moneta Money Bank a Komerční banky. Podobné to bude u ČEZ a zbrojařské společnosti Colt CZ Group.

Pražská burza je ale malá a dění na ní ovlivňují prakticky jen tři akcie: ČEZ, Erste, která má však svůj primární trh ve Vídni, a Komerční banka. Loni na ni přišly mimo jiné společnosti Gevrokyan nebo Colosseum. Opustil ji naopak technologický gigant Avast.

Pusťte si další podcast s expertem Luborem Žalmanem

Pro kapitál si na Burzu cenných papírů Praha došly nejen startupy na trhu START, ale i právě zbrojovka Colt, která to udělala na hlavním trhu. Takových firem bude podle Žalmana přibývat: „Myslím, že ten trend bude vzrůstat.“

Velké emise se jí sice v poslední době nedaří lákat, podle Žalmana je přesto dobře, že Česko vlastní burzu má. „Náš stát a ekonomika potřebují funkční burzu. Aby si tam české firmy mohly chodit pro kapitál. Dlouho se to nedělo, ale teď se to začalo dít,“ řekl v podcastu investor.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované