Hlavní obsah

Dluhopisy firem jsou jako minové pole. Pozor, komu půjčujete, varuje investor

Foto: Shutterstock.com

Jak se orientovat na minovém poli dluhopisů firem? Návod od investora Lubora Žalmana poslouchejte v podcastu Ve vatě.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Češi – v úprku před inflací – brousí kolem dluhopisů firem. Průměrný výnos, aktuálně kolem 9 procent, vypadá lákavě, známé jméno na obligaci ale není záruka, že peníze dostanete zpět, jak varuje investor Lubor Žalman.

Že jsou dluhopisy bezpečnější než akcie, je zakořeněný omyl. Kdo si koupil dluhopis od zadluženého módního e-shopu Zoot, jistě nedopadl lépe než investor, který zakoupil akcie ČEZ. A akcie tohoto českého energetického gigantu jsou zase určitě výrazně rizikovější než jeho dluhopisy.

Obligace firem jsou skoro jako minové pole. „Každý týden máme na stole 3 až 5 nových emisí. Ale tak do desetiny z nich, do 90 procent, co nám projde pod rukama, se nehrneme,“ přibližuje investor Lubor Žalman strategii fondu Encor Wealth Management, který se na obligace specializuje.

Sítem fondu neprošly ani nedávno emitované dluhopisy e-shopu s potravinami Rohlík Group a sítě lékáren Dr.Max ze skupiny Penta. Emitentem byl totiž jiný subjekt, než by se podle názvu cenného papíru mohlo zdát.

„Musím mít jasno, kdo je emitent. Někdy to jsou ‚vykukové‘. Jako příklad dám dluhopisy Rohlík.cz a Dr.Max. Dluhopis je nazýván Dr.Max, ale emitentem je firma z holdingu o dvě úrovně výš. Ta si může napůjčovat další dluhy. Z toho důvodu jsme do toho nešli,“ vysvětluje Lubor Žalman.

Podle Michala Petrova, mluvčího skupiny Česká lékárna holding, jejíž součástí je i Dr.Max, dostali investoři ucelené informace. „Součástí balíku informací, které jsou k dispozici všem potenciálním investorům, je zcela určitě i údaj, která společnost ze skupiny Dr.Max je emitentem, takže zmíněné obavy nejsou příliš pochopitelné. Jedná se o standardní a transparentní proces. Ve skupinách je běžné, že dluhopisy vydává vlastník podílů. Máme už za sebou několik vln vydávání dluhopisů a dlužno říci, že všechny byly velmi úspěšné,“ uvedl Petrov.

Poslechněte si předchozí díl podcastu

Pro miliardu korun si k investorům skrze své bondy jde od září i Rohlík Tomáše Čupra. Nabízel úrok 10 %. „Ani u dluhopisů Rohlíku jste peníze nepůjčovali Rohlíku, ale s. r. o. Tomáše Čupra, který v ní drží své osobní akcie. Retailové brandy někdy svůj brand u emisí zneužívají,“ míní expert podcastu Ve vatě.

Rohlík ale nikdy netvrdil, že by byl emitentem dluhopisů, ohrazuje se mluvčí Eliška Čeřovská: „Dluhopisy vydává společnost Rohlik.cz Finance a. s. Nejde tedy ani o jakékoliv matení majitelů dluhopisů, investorům jsou k dispozici informace o vlastnické struktuře emitenta atd., včetně ekonomických informací, které je nutné popsat v prospektu. Navíc dluhopisy vydané na investice spojené s projekty Rohlíku jsou zajištěny zástavním právem k akciím majoritního akcionáře v Rohlíku a nelze je tedy v žádném případě srovnávat s nezajištěnými dluhopisy.“

Po odvysílání podcastu Lubor Žalman své vyjádření korigoval. „Smyslem mého vyjádření bylo apelovat na investory, aby pečlivě četli informace, obsažené v prospektu dluhopisu a neusuzovali na to, kdo je emitent, pouze na základě názvu dluhopisu. V příkladech, které jsem zmiňoval, emitenti uvedli v prospektech precizní pravdivé informace o emitentovi, a případný omyl tak jde pouze na vrub investora. Pokud někdo pochopil mé vyjádření tak, že emitenti v prospektu uveřejňovali nepřesné informace, tak se za nepřesnost svých formulací omlouvám,“ uvedl Žalman.

Jak najít bezpečný dluhopis?

Výnosy obligací jsou oproti dobám levných peněz výrazně výš. „U státních dluhopisů se díváme na 5–6 %, u firemních jsme byli ještě před pár měsíci někde u 10 %. Už to dost kleslo, 9 % je nový normál, ale výnosy jsou to pořád slušné,“ míní Žalman.

Kdo se nechce spálit, může dluhopis vybírat na základě scoringového semaforu korporátních dluhopisů, který připravilo Ministerstvo financí. „Velice užitečná pomůcka. Každému, kdo uvažuje o investici do dluhopisů, doporučuju si to projít,“ míní Žalman.

Semafor pomůže vyhodnotit otázky, které by si měl položit každý investor do dluhopisů. Kdo firmu vlastní? Kdo jí šéfuje? Co hledat ve výkazech firmy? A jaké jsou emisní podmínky bondu?

Poslechněte si celý podcast.

Pozn. red.: Článek byl aktualizován o dodatečné vyjádření Lubora Žalmana

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované