Hlavní obsah

Nadvláda makléřů skončila. Na byt chtějte slevu, radí expert

Foto: Seznam Zprávy

Kam se vydají ceny nemovitostí? Poslechněte si podcast Ve vatě s expertem na reality Liborem Ostatkem.

Reklama

Článek

Ještě před půl rokem by nejspíš osm z deseti odborníků na reality tvrdilo, že nemovitosti už nezlevní. Teď se ale začínají ledy hýbat. „Nic neroste do nebe. Dostáváme se na pomyslné maximum,“ řekl expert na reality Libor Ostatek.

Zatímco koncem loňska stáli ve frontě na jeden byt desítky zájemců, teď jsou jich jen jednotky.

„Loni byla situace až nezdravá. Z trhu, kterému vládli prodávající, jsme se dostali do trhu kupujících. Taková změna nastává po jedné dekádě. Možná jsme v bodu zlomu,“ říká Ostatek, který na realitním trhu působí už 30 let, nyní v Golem Finance a Broker Trust.

Vysoké sazby hypotéky zdražily a podmínky pro žadatele jsou přísnější. Lidé taky cítí krizi, a proto zájem o reality klesl proti rekordnímu loňsku o 50 procent.

„Začíná se skloňovat slovo recese. Poptávka po bytech sice o více než polovinu poklesla, ale pořád je na úrovni velice solidních let 2018 a 2019. Drží to nízká nezaměstnanost,“ míní hypoteční expert.

Slabší poptávka však nutí prodávající jít s cenou dolů už teď. Zatímco v lednu činil podle portálu Valuo.cz podíl zlevněných bytů v nabídce 13 procent, v květnu už to bylo 21 procent. Průměrná sleva vzrostla z loňských 220 tisíc na 240 tisíc korun. Podobná situace panuje i u domů.

Nejvíc zlevní byty. A rozestavěné domy

Ne vše a všude však zlevní. „U dobrých stavebních pozemků propad nečekám, u rodinných domů bude hrát roli energetická efektivita a lokalita, u starších domů prostor pro vyjednávání je. U bytů čekám největší potenciální změnu. Čekám, že primárně u bytů starších, energeticky neefektivních a před rekonstrukcí půjdeme dolů,“ odhaduje Libor Ostatek.

Podle něj však nejde jen o krátkodobý výkyv, období slev může klidně trvat i tři roky. „V této situaci se můžeme pohybovat dva až tři roky, ale taky nemusíme,“ upozorňuje Ostatek, jsme podle něj v nové situaci. Po pádu Lehman Brothers, který v roce 2009 odstartoval hypoteční krizi, vydržely nízké ceny tři roky.

Průměrná cena bytu o výměře 75 m2 spadla na minimum, tedy 1,55 milionu korun, v roce 2013. Pak ale skoro deset let šplhala nahoru, což kulminovalo během pandemie. Po dekádě růstu přichází, jak vyplývá z dat Golem Finance, stabilizace ceny.

„U průměrného bytu 75 m2 jsme se zastavili na průměrné ceně 4,7 milionu. O strmém poklesu průměrné ceny nemovitosti se mluvit nedá. Od začátku roku ale vidíme stagnaci,“ říká expert.

Psychologie mluví jasně. „Druhá polovina roku nám hodně napoví, speciálně podzim a zima. Pokud někdo nemusí tu situaci řešit teď, ať vyčká,“ radí Ostatek.

Jaké byty se na trhu nově objevují? Jak vyjednat s makléřem lepší cenu? Poslechněte si celý díl podcastu.

Libor Ostatek

  • zakladatel a jednatel společnosti Golem Finance
  • hypoteční expert Broker Trust
  • 2002–2005 GE Money Bank Switzerland
  • 1999–2002 GE Capital Bank
  • 1995–1998 Hypoteční banka

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované