Hlavní obsah

Situace se úplně obrátila, říká expert o nájmech. Za rok přijde další změna

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Nejen ceny vlastního bydlení, ale i nájmy se utrhly ze řetězu. Jak nájemníkům pomoct? Poslechněte si Ve vatě s Liborem Ostatkem.

Reklama

Článek

Ceny nájmů v Česku rychle rostou – každé tři měsíce o pět procent. Přesto se v nabídce často neohřejí ani do druhého dne. Vysoké nájmy musíme přežít, s koupí bytu velí selský rozum počkat, říká hypoteční expert Libor Ostatek.

Ve frontě na nájmy se tísní studenti, Ukrajinci i ti, kteří museli vzdát svou vysněnou hypotéku. Podle hypotečního experta Broker Trust a zakladatele Golem Finance, Libora Ostatka, je situace na trhu s nájemním bydlením zvrácená.

„Za normální situace si jako nájemník vybírám. Teď je to obráceně, vybírá si pronajímatel. Dělá výběrové řízení. O vlastní domov musíte bojovat jako v nějakém X Factoru,“ říká v podcastu Ve vatě s odkazem na televizní soutěž talentů.

Na jeden inzerát píšou i desítky zájemců. „Pokud je nabídka zajímavá, poměr cena výkon, v rozumné lokalitě, rozumné náklady za energie, tak to můžou být desítky zájemců. Je to o tom trh monitorovat a viset na onlinu,“ radí Ostatek.

Pronajímatel chce i třikrát tolik, než je průměr

Astronomické ceny bytů spolu s dražšími a nedostupnějšími úvěry ženou Čechy do nájmů. A jejich ceny tak logicky stoupají.  V aktuální nabídce portálu Sreality.cz lze třeba najít pražský byt o výměře 16 m2 za 17 tisíc měsíčně.

„Tady za jeden metr platím přes tisíc korun. To je trojnásobek toho, co v průměru ve větších městech normálně platím, tedy 350 korun za metr,“ komentuje Ostatek.

SPECIÁL: Jak zvládnout krizi

Vše na jednom místě: Máme pro vás kalkulačky, přehledné návody, energetickou poradnu, přehled všech dotací a odpovědi na další otázky, které vám pomohou snížit dopady zdražování.

Ceny nájemního bydlení podle dat realitních serverů realitycechy.cz a realitymorava.cz rostly v období od února do září nejrychleji za posledních 15 let. V Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové či Plzni se některé pronájmy nabízejí o 10 až 30 procent dráž než na začátku letošního roku. Každé tři měsíce ceny rostou průměrně o tři až pět procent.

„Nejpoptávanější byt 2+1 se v okrajových částech větších měst pohybuje nad 16 tisíci bez energií. V menších městech se pohybujeme kolem 13 tisíc,“ uvádí příklady Libor Ostatek. Přesto zatím stále ještě vychází lépe platit nájem než si za současných podmínek nabrat hypotéku. Situace se však podle Ostatka změní.

Nájem pořád vyjde líp než splátka hypotéky

„Určitě zatím ještě vychází líp nájem než splátka hypotéky. Trh je ale v transformaci. Vlastnické bydlení funguje v cyklech, očekáváme, že se v příštím roce můžeme dostat do situace, kdy zase začne dávat smysl uvažovat o vlastním bydlení,“ predikuje Ostatek. Pravděpodobně však k tomu nedojde v prvním pololetí.

Až se úrokové sazby vydají pro změnu směrem dolů, což bude podle Ostatka chvilku trvat, ceny nemovitostí mohou klesat výrazněji než po minulé hypoteční krizi. „Po roce 2008 až 2009, kdy k nám přišla recese, trval pokles pět let. Tady ten pokles nemusí být tak pomalý,“ avizuje hypoteční expert.

Libor Ostatek

  • zakladatel a jednatel společnosti Golem Finance
  • hypoteční expert Broker Trust
  • 2002–2005 GE Money Bank Switzerland
  • 1999–2002 GE Capital Bank
  • 1995–1998 Hypoteční banka

„Selský rozum velí počkat, kam až ceny spadnou,“ souhlasí Ostatek. Odhadnout v současné energetické krizi, jak náročný byt si kupujeme, je takřka nemožné.

„Když přicházím do obchodu s novými a ojetými auty, přesně vím, za kolik to auto budu provozovat. U bytu nevím, jestli je to cadillac, který žere nad 20 litrů, což nechci, nebo hybrid, který jezdí za pět litrů. Nevím to ani já, a to v tom dělám 30 let,“ uzavírá Ostatek.

Jak by stát mohl podpořit nájemní bydlení? A na jakou podporu si mohou sáhnout zájemci o vlastní bydlení? Poslechněte si celý díl podcastu Ve vatě v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované