Hlavní obsah

Praštil mikrofonem a vynadal zemědělcům. Scéna, kvůli níž skončil ministr

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr Nekula se loučí.

Reklama

Článek

KDU-ČSL tají, proč přesně se rozhodla donutit Zdeňka Nekulu k rezignaci na post ministra zemědělství. Seznam Zprávy teď zjistily, že momentem, kdy definitivně ztratil důvěru, bylo jeho vystoupení na sněmu Agrární komory v Olomouci.

Ministr Nekula tam v diskuzi čelil nejrůznějším otázkám nespokojených zemědělců. Jejich výhrady si občas protiřečily, což jinak klidného Nekulu vyprovokovalo. „Vy už taky nevíte, co chcete. Jste schizofrenní,“ neudržel se a vypálil v reakci na jeden z dotazů.

Taková reakce naštvala některé delegáty agrárního sněmu, kteří na protest opustili sál. Pak už ruply nervy i Zdeňku Nekulovi - vztekle položil mikrofon, zvedl se a odešel.

Příhodu ze sněmu Agrární komory, který se konal 25. května v Olomouci, popsali Seznam Zprávám jeho účastníci. A špičky KDU-ČSL potvrdily, že tato emotivní scénka, kterou Nekula ztratil důvěru největší organizace sdružující většinu podnikatelů v zemědělství, lesnictví a potravinářství, byla pomyslnou poslední kapkou.

V podcastu Vlevo dole všechny okolnosti výměny ministra zemědělství probírají jeho autoři Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková.

„Myslím, že pan Nekula nikdy nebyl politik a že ho politika vlastně ani moc nebavila. Dělal přešlapy. Co výrok, to poklad pro různé satirické pořady, kde si z něho tvůrci utahovali,“ říká Dolejší. „Stal se směšným, nic horšího se politikovi nemůže stát,“ dodává Stuchlíková.

Proč lidovci sáhli jako po náhradě zrovna po Marku Výborném? Jaký ministr zemědělství vlastně Výborný, který se celou kariéru věnuje školství, bude? A dopátrají se lidovci, kdo jejich plán na výměnu vynesl?

Speciál Seznam Zpráv „Do důchodu bez důchodu?“

Foto: Seznam Zprávy

Speciál Seznam Zpráv na VŠE.

Vláda se rozhodla konečně reformovat penzijní systém, který jede na rekordní dluh. Co přinese 13 klíčových změn? A dočkají se důchodů i dnešní dvacátníci a třicátníci?

Marie Bastlová z podcastu Ptám se já bude zpovídat jak šéfa rezortu práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL), tak stínového ministra Aleše Juchelku (ANO). Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší z podcastu Vlevo dole pak rozeberou více do hloubky, proč se důchodová reforma v Česku tak dlouho nedaří.

To vše už ve čtvrtek 15. června od 16:00 ve Vencovského aule na VŠE v Praze.

Akce je pro studenty i veřejnost. Kvůli omezené kapacitě je potřeba se na ni registrovat zde.

Reklama

Doporučované