Hlavní obsah

Vlevo dole: Našli jsme ministra, kterého nikdo nehlídá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vlevo dole: Je Blažek ďábel, nebo bodrý strýc z Brna?

Reklama

Článek

Se svou bodrou povahou a pověstí všemocného politika umí vycházet s každým. S konzervativními kolegy v ODS, s liberály u Pirátů, problém dohodnout se nemá ani s populisty z ANO nebo extremisty v SPD.

Možná i proto teď na ministra spravedlnosti Pavla Blažka nikdo netlačí, natož aby ho vyzývali k rezignaci. Co provedl? Opakovaně využil svou funkci a zajímal se o vyšetřování kauzy kolem kšeftování s brněnskými byty, v níž figurují jeho známí a bývalí kolegové.

Kontext kauzy a profil Pavla Blažka jsou obsahem dnešní epizody politického podcastu Vlevo dole. „Ani lidé v Brně, kteří ho roky sledují, dodnes nevědí, jestli je Blažek víc chytrý a sečtělý člověk, nebo spíš ďábel s moravským přízvukem,“ říká Václav Dolejší.

Blažek jako člověk, který před deseti lety přišel za brněnským profesorem Petrem Fialou s nápadem, jestli by se nechtěl stát předsedou ODS, se asi ničeho bát nemusí. Rozhodně ne toho, že by premiér svého věrného spojence vyhodil z vlády.

„Na případu kupčení s brněnskými byty vzbuzuje největší podezření právě nevídaná aktivita, s jakou se Pavel Blažek ve vyšetřování kauzy angažuje, a také to, že jindy klidný ministr je najednou nervózní. I kdyby měl tisíckrát pocit, že prověřovaní lidé jsou nevinní, měl by zůstat zdrženlivý, když jde o jeho kamarády,“ míní Lucie Stuchlíková.

Byty jsou byty, ale dokáže Lucii rozčílit něco víc než Blažkem navržená nová definice znásilnění? A vzpomene si dvojice reportérů, co přesně dělala před deseti lety, když detektivové přišli na Úřad vlády?

Pokud se chcete potkat s autory podcastu Vlevo dole, přijďte ve čtvrtek v 18 hodin do Skautského institutu v Praze na Kampě. Budeme klábosit, bude legrace, pivo a samozřejmě afterparty.

Anebo hned zítra do Vencovského auly na VŠE v Praze.

Speciál Seznam Zpráv „Do důchodu bez důchodu?“

Foto: Seznam Zprávy

Speciál Seznam Zpráv na VŠE.

Vláda se rozhodla konečně reformovat penzijní systém, který jede na rekordní dluh. Co přinese 13 klíčových změn? A dočkají se důchodů i dnešní dvacátníci a třicátníci?

Marie Bastlová z podcastu Ptám se já bude zpovídat jak šéfa rezortu práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL), tak stínového ministra Aleše Juchelku (ANO). Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší z podcastu Vlevo dole pak rozeberou více do hloubky, proč se důchodová reforma v Česku tak dlouho nedaří.

To vše už ve čtvrtek 15. června od 16:00 ve Vencovského aule na VŠE v Praze.

Akce je pro studenty i veřejnost. Kvůli omezené kapacitě je potřeba se na ni registrovat zde.

Reklama

Doporučované