Hlavní obsah

Vlevo dole: Bartoš dostal vytýkací dopis. Ve vládě musí hlasitěji oponovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek , Seznam Zprávy

Bartoš o víkendu uhájil post pirátského předsedy, ale je zjevné, že ve straně sílí i jiné linie.

Reklama

Článek

Piráti si v sobotu v Brně na sjezdu prošli malou revolucí. Předsedou sice zůstal Ivan Bartoš, ale jinak se celé vedení změnilo. Což je překvapivé u vládní strany, jejíž preference jdou nahoru.

Poslechněte si reportážní speciál Vlevo dole:

Všechna čtyři místopředsednická místa nově obsadily ženy. „Tak je vidět, že to jde i bez kvót. A jaký rozdíl to je proti jiné vládní straně, ODS, kde jsou v nejužším vedení jen muži,“ chválí pirátský výsledek Lucie Stuchlíková v reportáži.

Podcasteři z Vlevo dole natáčeli mezi Piráty už od pátku, kdy se konala zahřívací taneční party nazvaná Tancuj, tancuj, vykrúcaj! Akce se zúčastnili spíše Bartošovi straničtí spojenci –⁠ třeba náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib nebo ministr zahraničí Jan Lipavský.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bartošova vyzývatelka Markéta Gregorová poděkovala za férovou bitvu.

Do vedení se ovšem dostaly i dvě ženy, které mají k Bartošovi výhrady a řadí se k radikálnější stranické skupině –⁠ europoslankyně Markéta Gregorová a Dominika Poživilová Michailidu.

„Celkově mi z toho výsledku vyplývá, že Piráti sice s Bartošem vsadili na jistotu a rozhodli se zůstat ve vládě, ale nově tam chtějí být víc vidět a slyšet. A když to nepůjde, tak raději odejít než dělat kompromisy s konzervativci,“ míní Václav Dolejší.

Kdo to na pirátské party nejvíc roztáčel? Co Mladému Pirátstvu vadí na boomerech ve vedení? Proč před Petrem Fialou schovávali kondom? A je drum and bass vůbec hudba? Poslechněte si celou podcastovou reportáž v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované